Antena Meniu Search
x

Cât costă un botez la biserică. Taxa de botez ajunge până la 1.500 de lei

Botezul copilului este un moment important din viața tuturor, mai ales din puct de vedere spiritual. Astfel, slujba de la biserică este cea mai importantă în ziua creștinării celui mic şi este bine să știm dinainte cât costă un botez la biserică și ce trebuie să achite nașii.

de Redactia Observator

la 05.10.2023, 15:45

Cât costă un botez la biserică
Cât costă un botez la biserică - Shutterstock

Banii care se dau la biserică pentru un botez diferă în funcție de locația aleasă, dar și de numărul de preoți pe care îi doriți. Noi vă spunem la ce prețuri să vă așteptați, dacă aveți planificat un astfel de eveniment.

Ce este botezul

Botezul este un ritual din perioada Noului Testament întâlnit în  aproape toate confesiunile creștine şi reprezintă modalitatea de intrare vizibilă în comunitatea creștină. În Biserica Catolică, în Biserica Ortodoxă și în Bisericile Vechi Orientale botezul reprezintă una din cele șapte taine. 

Primul botez, care este menționat în Noul Testament, este botezul lui Ioan. Ioan a primit titlul de Botezătorul din pricină că boteza lumea. Botezul efectuat de Ioan avea loc în apa Iordanului și presupunea o mărturisire a păcatelor și o pocăință interioară având ca scop iertarea păcatelor. 

Pe acelaşi subiect

Iisus s-a botezat de către Ioan, după cum mărturisesc evangheliile. Chiar și unii dintre ucenicii lui de mai târziu au fost botezați de către Ioan care i-a făcut atenți asupra mielului lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii. În perioada următoare au botezat, după cum relatează Evanghelia după Ioan  atât Ioan, cât și o parte din ucenicii lui Iisus.

În Faptele Apostolilor ni se relatează că Pavel din Tars întâlnește în Efes pe ucenicii lui Ioan Botezătorul. După ce aceștia i-au relatat despre botezul săvârșit de ei în numele lui Ioan, Pavel le explică că Ioan a botezat cu un botez al pocăinței și că a arătat tuturora să creadă în Cel ce avea să vină după el, adică în Iisus Hristos. Iar acei ucenici ai lui Ioan s-au botezat în numele Domnului Iisus.

Cât costă un botez la biserică în toamna 2023

Tarifele nu sunt standard ci diferă de la o biserică la alta, în funcție de cum este amplasată sau cât de căutată este. De asemenea, taxele diferă de la o parohie la alta și se achită de regulă de către nași. În general, taxa nu include și lumânările de nuntă, vinul, pișcoturile, prosopul, pe care trebuie să le aducă mirii de acasă.

Dacă aveți planificat un astfel de eveniment anul acesta, este important să știți că prețurile pentru o nuntă sau un botez la biserică pornesc de la 200 de lei și pot sări de 1.500 de lei. Nu veți primi chitanță de fiecare dată sau nu pentru toată suma.

Cât costă la biserica o înmormântare sau o nuntă

Slujba de înmormântare nu mai poate fi condiționată de plata unei taxe. În cazul înmormântărilor, BOR a transmis tuturor preoților să nu condiționeze slujba de acești bani, mai ales dacă vorbim despre familii fără posibilități.

De exemplu, Mitropolia Olteniei a transmis încă din primăvară către toate parohiile hotărârea luată în cadrul Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Craiova privind stabilirea cuantumului contribuțiilor de cult. „S-a hotărât stabilirea unui plafon maxim în ceea ce privește contribuțiile credincioșilor pentru slujbele de cununie, botez și înmormântare la nivelul tuturor parohiilor din cuprinsul Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei, după cum urmează: a. Cununie: maxim 600 de lei; b. Botez: maxim 500 de lei; c. Înmormântare: 500 de lei (incluzând aici și slujbele de până la 40 de zile", se arată în adresa transmisă preoților parohi.

Totodată, aceștia au fost înștiințați că „este interzisă condiționarea oficierii slujbei înmormântării de plata oricărei taxe sau contribuții benevole fixate de organismele parohiale, ca donații din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale (…) mai ales în cazul familiilor sărace“.

În restul ţării, taxele bisericeşti sunt diferite

Şi în restul ţării, taxele bisericeşti sunt diferite. La Cluj, de exemplu, sumele pentru slujbele de cununie şi botez nu depăşesc 150 de lei. În Constanţa, indiferent de slujbă şi biserica aleasă, se plăteşte 300 de lei. Iar la Iaşi, fiecare parohie îşi stabileşte singură taxele, însă, teoretic, nu există o obligativitate de plată.

Şi în ceea ce priveşte taxa slujbei de oficializare a nunții, aceasta diferă de la o biserică la alta și de la o zonă la alta. De asemenea, pentru suma achitată, preoții sunt obligați să ofere chitanță.

Astfel, pentru slujba de oficializare a nunții în 2023, viitorii miri sau nași trebuie să scoată din buzunar o sumă care variază între 1000 și 2500 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi avut nevoie recent de meseriaşi şi nu aţi găsit?

Observator » Stiri sociale » Cât costă un botez la biserică. Taxa de botez ajunge până la 1.500 de lei