Antena Meniu Search
x

Video Adeverință pentru botez. Reacția Patriarhiei, după postarea virală a unui medic: "Nu există o asemenea obligație"

După botezurile încheiate tragic, un preot din București le-ar fi cerut părinților unui bebeluș adeverință de la medic care să ateste că micuțul este sănătos și poate fi botezat. Medicul de familie a făcut publică această întâmplare și s-a declarat consternat.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 01.09.2023, 19:40

Vezi și

"Povestea a fost făcută publică de preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti-Ilfov. Acesta a spus că părinţii au solicitat această adeverinţă pe care să scrie că bebeluşul este sănătos şi poate să fie botezat. Tot pe Facebook, medicul a postat şi un extras dintr-o informare trimisă de Patriarhie către bisericile din Ilfov în care părinţii sunt sfătuiţi să consulte şi un medic pediatru înainte de botez", spune Diana Speretoiu, reproter Observator.

"Postarea a devenit rapid virală şi a adunat o mulţime de reacţii. Unii medici au spus că această cerinţă este exagerată şi că şi bebeluşii bolnavi trebuie să fie botezaţi. În urmă cu doi ani, un bebeluş a murit la câteva ore după ce a fost scos din cristelniţă, în judeţul Suceava. Şi dacă în primă fază medicii au spus că acesta s-a înecat, raportul medico-legal a indicat că bebeluşul a murit din cauza unei pneumonii severe", spune Diana Speretoiu, reproter Observator.

Patriarhia Română susține că nu există nicio obligație pentru medicii de familie în ceea ce privește eliberarea unei adeverințe în cazul bebelușilor care urmează să fie botezați. Anunțul apare după mesajul transmis de preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Adeverința pentru botez. Reacția Patriarhiei

Pe acelaşi subiect

"Nu există (nici nu ar putea exista) o asemenea obligație pentru medici. Bunul-simț, grija și responsabilitatea preoților, părinților și nașilor, cei care participă concret la evenimentul crucial al botezării unui copil, constituie singurul subiect real pe această temă", a transmis vineri Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Reprezentanții bisericii mai spun că "pornind însă de la tragedia morții unui bebeluș, survenită după un botez oficiat la sfârșitul lunii ianuarie 2021 într-o biserică din Suceava... Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a pronunțat în ședința sa de lucru din februarie 2021 după cum urmează: înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de se întâlni cu părinții și nașii copilului, întâlnire în cadrul căreia aceștia, după consultarea anterioară cu medicul pediatru, să prezinte în mod onest preotului starea reală de sănătate a copilului și dorința ca el să fie botezat".

"Este vorba așadar despre o fermă și părintească hotărâre sinodală care se adresează exclusiv părinților, nașilor și preotului, aceea de a se acorda în mod responsabil maximă atenție stării de sănătate și gradului de vigoare a pruncului care urmează să fie botezat", este concluzia Patriarhiei.

Cererea primită de un medic: "Când credeam că le-am văzut pe toate..."

Reacția Patriarhiei a apărut după mesajul transmis pe Facebook de Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov: "Credeam că le-am văzut pe toate, a afirmat medicul după ce a primit o solicitare pentru eliberarea unei adeverințe care să ateste că un sugar e sănătos, ca să poată fi botezat".

"Când credeam că le-am văzut pe toate, primesc solicitare de adeverință că un sugar e sănătos, ca să poată fi botezat. Am solicitat suportul legal. Am primit informația că așa e legea de la patriarhie și să fac bine sa respect legea, ca asa fac toți ceilalți medici, nu crâcnesc. Am primit și o adeverință drept exemplu, drept dovadă (lumească) de incompatibilitate a legii patriarhiei cu legile celelalte (GDPR). Semnat și cu Doamne ajută. Mai urmează ca părintele să recomande pacienților să se mute la un medic de familie care e mai binevoitor cu adeverințele. Eu acum ce să fac, să îi recomand să schimbe preotul?! Cât e adânc e întipărită în ADN gena birocrației în țara asta?", a povestit Sandra Alexiu pe Facebook.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cine e responsabil în cazul elevului violat de 2 ori la şcoală?

Observator » Evenimente » Adeverință pentru botez. Reacția Patriarhiei, după postarea virală a unui medic: "Nu există o asemenea obligație"