Antena Meniu Search
x

Ce mănâncă pacienţii din spitale de 11 lei / zi, după ce alimentele s-au scumpit. Manager: "Voi aţi putea asigura acasă trei mese?"

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta", a tras un semnal de alarmă cu privire la norma de hrană alocată pacienţilor, mai ales în contextul în care toate alimentele s-au scumpit în ultima vreme. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, spune că se vor găsi rapid soluții pentru creșterea normei de hrană.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 29.03.2022, 14:18

- Shutterstock

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, medicul Beatrice Mahler, avertizează, luni seară, asupra creşterii preţului la alimente şi impactul pe care îl va avea asupra normei de hrană din spitale. Cu 11 lei pentru un pacient, unităţile sanitare trebuie să asigure trei mese pe zi, lucru care era şi până acum destul de dificil. În curând, avertizează medicul, furnizorii ar putea refuza să mai livreze marfă, întrucât preţurile din acordurile-cadru nu mai corespund pieţei.

În spital, din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să îşi aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăţ de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză. Mâncare din spital, rămâne un subiect veşnic de actualitate, pentru că fără o alimentaţie corespunzătoare pacientul nu se poate face bine”, a scris medicul pe Facebook.

Beatrice Mahler apreciază că anul 2021 a adus o ”schimbare” - Hotărârea 470/21.04.2021 creşte suma alocată pentru un bolnav, cu un leu. ”Poate unii dintre voi îmi veţi spune că există soluţia fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanţat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Aşa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocaţi de stat fiecărui bolnav din spital. E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…”, a mai apreciat medicul. 

Mahler se referă că ”alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne”.  ”Cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziţia de alimente în familie a crescut pentru aceeaşi cantitate. În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunţa la acestea, pentru că preţurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când preţurile la materiale sanitare au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…şi este o reacţie normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la preţurile vechi, calitatea şi diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”, a mai scris managerul. ”Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteţi asigura acasă trei mese?”, a adăugat Beatrice Mahler.  

Pe acelaşi subiect

Reacţia ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se declară convins că se vor găsi rapid soluții pentru creșterea normei de hrană pentru pacienții din spitale, dar atrage atenția că situația economică este „foarte dificilă”.

Răspunzând la o întrebare, Rafila a precizat, marți, că a vorbit despre acest subiect cu Casa de Asigurări, în urmă cu o lună.

„Sunt convins că vom găsi rapid o soluție pentru pacienții obișnuiți. Suma de 20 de lei reprezintă o creștere semnificativă față de suma de 11 lei care există în momentul de față”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, managerii spitalelor pot suplimenta această sumă în funcție de fondurile disponibile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi cumpărat produse aproape de expirare, la preţ mai mic?

Observator » Stiri sociale » Ce mănâncă pacienţii din spitale de 11 lei / zi, după ce alimentele s-au scumpit. Manager: "Voi aţi putea asigura acasă trei mese?"