Antena Meniu Search
x

Ce măsuri vor fi luate după 15 mai. Documentul MAI a fost pus în dezbatere publică

Marcel Vela, ministrul de Interne, a anunțat măsurile care ar putea fi impuse după data de 15 mai, dată la care ar trebui să se încheie starea de urgență și să intre în vigoare starea de alertă.

de Redactia Observator

la 09.05.2020, 16:36

  • Masca de protecție va deveni obligatorie

Documentul postat de Ministerul Afacerilor Interne a fost pus în dezbatere publică. „Ministrul Afacerilor Interne a postat în transparență decizională propunerea privind  setul de măsuri de prevenire și control a virusului SARS-CoV-2, măsuri aplicabile după ridicarea stării de urgență, începând cu data de 15 mai 2020”, anunță Ministerul.

MĂSURI DE PREVENIRE ȘI CONTROL A RĂSPÂNDIRII CORONAVIRUSULUI SARS-CoV-2, PROPUSE PENTRU A INTRA ÎN VIGOARE ÎNCEPÂND CU STAREA DE ALERTĂ, DIN DATA DE 15 MAI 2020

Măsuri propuse

1. Obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

2. Obligația organizării activității, de către instituțiile și autoritățile publice, precum și toți operatorii economici publici și privați astfel încât să fie asigurat triajul epidemiologic, pentru întregul personal propriu, precum și dezinfectarea obligatorie a mâinilor înaintea intrării în serviciu.

3. Luarea de măsuri, de către operatorii economici și instituțiile publice ce desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul care implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, pentru:

  • realizarea accesului astfel încât să fie asigurată o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană și o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate;
  • verificarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 370 , la intrarea în incintă;
  • dezinfectarea frecventă a suprafețelor expuse și evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat.
  • efectuarea, de către furnizorii publici și privați de transport persoane, dezinfectării frecvente a spațiului mijloacelor de transport și de a respecta regulile specifice.
  • decalarea programului de lucru, de către instituțiile publice și operatorii economici, cu un număr de peste 50 de angajați, astfel încât să se evite aglomerarea mijloacelor de transport în comun.
  • dispunerea de măsuri, de către toate persoanele juridice de drept public sau privat, pentru desfășurarea muncii la domiciliu, pentru o parte din personal, dacă activitatea desfășurată permite această măsură.

4. Se recomandă adoptarea următoarelor măsuri:

  • rămânerea în locuință/gospodărie a persoanelor care prezintă semne și simptome de viroză respiratorie și informarea medicului de familie;
  • evitarea intrării în spațiile aglomerate de orice tip dacă nu este strict necesar.

Toate observațiile și propunerile celor interesați pot fi transmise la adresa de mail: [email protected]

Documentul vine în completarea celui redactat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Ce măsuri vor fi luate după 15 mai. Documentul MAI a fost pus în dezbatere publică