Antena Meniu Search
x

Ce nu ai voie să cari cu liftul şi care este amenda dacă încalci regulile

Puţini români ştiu că riscă amenzi serioase în cazul în care transportă anumite lucruri cu ajutorul liftului dintr-un bloc, regulile fiind extrem de clare în acest sens.

de Redactia Observator

la 18.07.2023, 11:41

Există numeroase interdicţii în a utiliza liftul dintr-o clădire
Există numeroase interdicţii în a utiliza liftul dintr-o clădire - Profimedia
  • Există mai multe interdicţii în ceea ce priveşte utilizarea unui lift.

În principiu, regulile din construcţii existente în România arată că o clădire care are mai mult de cinci etaje trebuie să aibă cel puţin un bloc. Ba, mai mult, există anumite clădiri prevăzute inclusiv cu aşa-numite lifturi de marfă. Este vorba în special de clădirile unde se ia în calcul posibilitatea de a exista multe transporturi de marfă.

Chiar dacă nu pare, utilizarea unui lift dintr-o anumită clădire se poate face doar în baza unor reguli bine stabilite, altfel există inclusiv posibilitatea ca o persoană să fie amendată dacă nu respectă o regulă sau alta de utilizare a liftului respectiv.

Ce nu ai voie să cari cu liftul de la bloc

În general, persoanele care locuiesc la bloc, şi nu numai, au interdicţie în a utiliza liftul pentru a transporta mai multe tipuri de "bagaje". În primul rând, vorbim despre bagaje voluminoase de genul saci cu moloz sau alte resturi de materiale de construcţie. O persoană nu are voie să transporte un sac cu resturi care să cântărească mai mult de 30 de kilograme.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, o persoană nu are voie să transporte bunuri sau produse atât de voluminoase încât să depăşească limita de capacitate a liftului respectiv.

Nu în ultimul rând, din cauza spaţiului mic şi a faptului că vorbim despre un spaţiu închis, care nu poate fi aerisit, locuitorii unui bloc nu au voie să care cu liftul produse inflamabile sau care degajă mirosuri greu de suportat.

Cine stabileşte ce ai şi ce nu ai voie să cari cu liftul

Anumite interdicţii în a utiliza liftul sunt impuse de legislaţia în vigoare, tocmai pentru că există pericolul de a pune în primejdie una sau mai multe vieţi omeneşti. 

Alte interdicţii pot fi impuse în urma unor decizii luate de asociaţia de proprietari. Vorbim de la interdicţiile clasice, precum cele de a sări sau a fuma în lift, şi până la interdicţii impuse vizavi de eventuala bruscare a comenzilor liftului sau chiar de a utiliza liftul între anumite ore.

Care este amenda pentru cei care transportă lucruri interzise cu liftul

În general, în astfel de cazuri vorbim despre aplicarea unor amenzi care să ajungă la câteva sute de lei. Totuşi, pot exista cazuri în care o persoană care transportă lucruri interzise cu liftul pot achita note de plată şi mai mari.

Spunem asta pentru că pot exista cazuri în care liftul să sufere daune semnificative. În astfel de cazuri se impune ca reparaţia daunelor să fie plătită de persoana care a provocat daunele respective.

Alte reguli privind folosirea liftului

Regulile generale de utilizare a liftului nu diferă foarte mult de la un bloc la altul şi de cele mai multe ori au la bază reguli minime de bun simţ pentru convieţuirea în societate.

Vorbim despre interdicţia de a transforma liftul în toaletă publică sau de diferite acţiuni prin care utilizarea acestuia să devină, în cele din urmă, imposibilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Ce nu ai voie să cari cu liftul şi care este amenda dacă încalci regulile