Antena Meniu Search
x

Video Ce reprezintă Floriile. Tradiţii, obiceiuri şi semnificaţia uneia dintre cele mai importante sărbători creştine

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc astăzi Floriile sau Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, una dintre cele mai importante sărbători creştine. An de an, mii de oameni pornesc într-o procesiune ce reface simbolic drumul lui Iisus. De asemenea, de Florii sunt legate tradiții și superstiții de care oamenii țin cont de sute de ani.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 25.04.2021, 08:18

  • Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor este una dintre cele 12 praznice împărăteşti din cursul anului bisericesc.
  • În ziua de Florii există obiceiul ca oamenii să meargă la Biserică având în mâini ramuri de salcie înmugurite

Duminica Floriilor nu are dată fixă, dar se sărbătorește în ultima duminică dinaintea Paștelui sau a şasea duminică din Postul Paştelui. Astăzi, toţi cei care la botez au primit nume de flori îşi sărbătoresc onomastica. Oamenii merg la biserică, au dezlegare la peşte şi nu-şi uită tradiţiile şi obiceiurile locului.

Denumirea de Florii ar proveni de la Flora, zeiţa romană a florilor. În cinstea ei erau organizate serbările de primăvară numite Floralia, care se desfășurau în luna aprilie. Pentru că popoarele păgâne au fost convertite la noua religie, se presupune că Biserica ar fi dat un alt conținut acestei sărbători, un conținut legat de Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și de înnoire a lumii prin Jertfa și Învierea Lui din morți.

crestinortodox.ro

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor este una dintre cele 12 praznice împărăteşti din cursul anului bisericesc.

Pe acelaşi subiect

Cu o zi înainte de Florii, Iisus a săvârşit ultima sa mare minune: învierea lui Lazăr din Betania, fratele Martei şi Mariei, mort de 4 zile. În urma minunii săvârșite, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim. S-a întâmplat cu câteva zile înainte de a fi judecat şi răstignit apoi de către romani.

Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile, cea mai dramatică dintre sărbătorile Bisericii

Duminica Floriillor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este, de fapt, cea mai dramatică dintre sărbătorile Bisericii. Dramatismul acestei sărbători pline de flori reiese din contrastul celor întâmplate: mulţimea îl aclamă pe Cel ce merge la moarte, fără să ştie că tot ea îl va condamna.

Floriile însă ating cota absolută a dramatismului tocmai pentru confuzia pe care o prezintă: mulţimea scandează osanale cu aceeaşi frenezie cu care mîine va striga: „Răstigneşte-L!".

Astăzi este începutul patimilor Mântuitorului nostru. El merge la moarte pe un drum de flori şi copiii Ii strigă salutul cuvenit doar împăratului: „Osana!". Lumea îşi aşterne cămăşile în calea Celui ce vine în numele Domnului şi II numeşte „binecuvîntat". Hristos merge la moarte. Nimeni din mulţime nu ştie despre asta, toţi cred că Împăratul a venit să strîngă oaste pentru a-i bate pe romani, scrie crestinortodox.ro. Ei cunosc prorociile şi ştiu că Fiul lui David îi va înfrînge pe duşmanii Săi şi îi va pune aşternut picioarelor Sale, dar nu ştiu că această înfrîngere nu este una a săbiei, ci una a iubirii.

Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.

Tradiții și superstiții de Florii

Potrivit tradiţiei populare, în majoritatea zonelor din ţară, gospodinele coc în special plăcinte, pe care le dau de pomană săracilor. Tot acum sunt curăţate şi împodobite cu ramuri de salcâm mormintele. Se fac pomeni pentru odihna sufletească a celor care au trecut dincolo.

În ziua de Florii, apicultorii înconjoară stupii cu ramuri de salcie înmugurite, simbol al fertilităţii şi vegetaţiei de primăvară, iar ţăranii, convinşi de efectul miraculos al acestor muguri, îi îngroapă sub brazdă.

Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Tot în ziua de Florii, există tradiţia ca şnurul de la mărţisor să fie agăţat într-un copac înmugurit sau înflorit, pentru a avea sănătate şi belşug în anul ce urmează.

Există în unele zone ale ţării şi obiceiul ca fetele singure să-şi pună busuioc sub pernă ca să devină mai frumoase şi mai dorite de flăcăi, pentru a se putea mărita în acel an. În alte zone, de Florii se scoate zestrea se scoate din casă, pentru a fi aerisită.

Un alt obicei întâlnit în unele zone este acela ca părinţii să îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când vin de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Tradiţia mai spune că aşa cum va fi vremea de Florii, aşa va fi vremea şi de Paşte. 

Floriile, a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui

În Duminica Floriilor se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

În vremuri îndepărtare, această zi era dedicată botezării celor care doreau să devină creştini, moment rămas în istorie cu numele de Duminica Aspiranţilor.

După Florii se intră în Săptămâna Patimilor

Floriile sau Duminca Stâlpărilor reprezintă şi începutul ultimei săptămâni a Postului Paştelui sau Săptămâna Patimilor. Floriile deschid ciclul sărbătorilor de Paşte, care se încheie la Înălţarea Domnului.

În ziua de Florii există obiceiul ca oamenii să meargă la Biserică având în mâini ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfinţite de către preot. Crenguţele de salcie vor fi împărţite credincioşilor ce au participat la slujba de Florii, care le vor duce acasă şi le vor pune la icoane, la geamuri, la uşi şi la porţi, pentru a le apăra casele de rele şi necazuri.

Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta

Ziua de Florii reprezintă şi începutul ultimei săptămâni a Postului Paştelui sau Săptămâna Patimilor.

Din seara de duminică, bisericile încep slujbele speciale ale Săptămânii Mari, numite denii. În aceste slujbe pot fi regăsite toate momentele remarcabile din viaţa Mântuitorului, de la intrarea acestuia în Ierusalim şi până la Învierea Sa din morţi.

Persoanele care poartă prenume precum Florina, Viorica, Margareta, Narcisa, Lăcrămioara, Viorel, Florin, trebuie să fie serbate în duminica de Florii. Cele mai frumoase mesaje de Florii trebuie să ajungă la ei. Pentru a-ți ușura alegerea, îți oferim o serie de mesaje de Florii, felicitări și urări pentru a le trimite celor dragi gândurile tale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Ce reprezintă Floriile. Tradiţii, obiceiuri şi semnificaţia uneia dintre cele mai importante sărbători creştine