Antena Meniu Search
x

Cea mai productivă vacă din România dă lapte la export. Sorina produce aproape 60 de litri pe zi

Nicuşor Şerban creşte vaci de 20 de ani. A pornit afacerea cu un singur animal. Acum, are aproape 3.000, din rasa Holstein.

Vezi și

Nicuşor Şerban creşte vaci de 20 de ani. A pornit afacerea cu un singur animal. Acum, are aproape 3.000, din rasa Holstein. Un singur exemplar, aşa cum este Sorina, poate hrăni, zilnic, aproape 300 de români. Însă tot laptele produs aici merge la export. Vecinii bulgari îl ambalează, iar o parte se întoarce înapoi la noi. Desigur, la un preţ mai mare.

"Ne aflăm lângă vestita Sorina, prima vacă din România care a reuşit să depăşească 100.000 de litri pe viaţă productivă." De când a atins această performanţă, Sorina este vedeta unei ferme din judeţul Ialomiţa. Zilnic, produce aproape 60 de litri de lapte. 

"Este o vacă născută la noi în fermă acum 11 ani, dintr-o mamă de Holstein românesc, fiica unui vestit taur american care, din păcate, nu mai este în viaţă, Blitz." Nicuşor Şerban creşte vaci de 20 de ani. A pornit afacerea cu un singur animal. Acum, are aproape 3.000, din rasa Holstein. Un singur exemplar, aşa cum este Sorina, poate hrăni, zilnic, aproape 300 de români. Însă tot laptele produs aici merge la export. Vecinii bulgari îl ambalează, iar o parte se întoarce înapoi la noi. Desigur, la un preţ mai mare. "Din păcate, au o capacitate de procesare foarte mare şi atunci caută lapte materie primă. Suntem în stare să fim competitivi şi să ne batem cu vecinii noştri din Europa? E ok. Nu suntem, stăm pe afară."

Anual, ţara noastră produce în jur de 5.000.000 de tone de lapte, de la 850.000 de vaci de rasă autohtonă. Aceeaşi cantitate ar putea fi obţinută de la doar 500.000 de vaci din rasa Holstein. Ne lipseşte, însă, o strategie. Fermierii sunt nevoiţi să se descurce singuri. Iar vacile de lapte nu sunt chiar uşor de crescut. "O hrană sub formă de raţie totală amestecată, care cuprinde fân de lucernă, shoturi proteice de floarea-soarelui, de rapiţă, de soia, splimente cu vitamine şi minerale."

După o zi productivă, în care au dat peste 50 de litri de lapte, văcuţele vin aici la pedichiură. Se face cu un aparat performant adus de peste hotare, care costă nu mai puţin de 40.000 de euro. Copitele vacilor se curăţă de trei ori pe an, iar unghiile le cresc cu până la patru centimetri pe lună.

În România, un exemplar din rasa Holstein se vinde cu preţuri începând de la 1.000 de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Cea mai productivă vacă din România dă lapte la export. Sorina produce aproape 60 de litri pe zi