Câţiva liceeni din Cluj au avut o idee care uşurează ieşirea în oraş oa persoanelor cu deficienţe de vedere
Câţiva liceeni din Cluj-Napoca s-au gândit cum ar putea uşura viaţa oamenilor cu deficienţe de vedere!
Câţiva liceeni din Cluj-Napoca s-au gândit cum ar putea uşura viaţa oamenilor cu deficienţe de vedere! Iar prima idee care le-a venit a fost să facă meniuri în alfabetul Braille. Astfel, atunci când vor ajunge într-un restaurant, nevăzătorii nu vor mai fi nevoiţi să ceară ajutor pentru a afla ce preparate îşi pot comanda. Proiectul a fost deja implementat într-un local din oraş.
Pentru prima dată, la o ieşire la restaurant, această doamnă simte că se poate descurca singură. Ceea ce pentru ceilalţi clienţi este o rutină, pentru nevăzători este un nou început. Imaginaţi-vă cum ar fi să mergeţi la un restaurant şi să nu puteţi să comandaţi ceva fără ajutor. Şi asta pentru că, pur şi simplu, nu puteţi citi meniul. Cu situaţia asta se confruntă mii de oameni de la noi din ţară. Peste 2000 de nevăzători sunt doar în Cluj-Napoca.
Câţiva elevi din clasele a IX-a şi a X-a au pornit un proiect prin care vor ca meniurile tipărite în alfabetul Braille să existe în cât mai multe restaurante. Astfel încât oamenii să poată face singuri alegerile. Marius Mariş, manager proiect: "Ne-am dus spre persoanele care au deficenţie de vedere în primul rând pentru că în direcţia asta este o lipsă. Dacă nişte tineri au văzut problema asta, cred că e o problemă care ar trebui să fie văzută şi de oamenii mari."
Paul Fărcaş: "Restaurantele noastre au primit cu braţele deschise această iniţiativă şi le-am trimis imediat meniul în mod electronic pentru a-l traduce cât mai repede."
În următoarele săptămâni, meniul special ar trebuie să ajungă în mai multe localuri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰