Antena Meniu Search
x

Cearta este educativă

De câte ori nu le-aţi spus copiilor să facă un lucru, doar pentru că aşa consideraţi dvs că este bine, fără să ascultaţi şi punctul lor de vedere? Clasicul "Ba faci, pentru că aşa zic eu!" nu doar că nu funcţionează, dar tinde să îl inhibe pe cel mic şi să îi limiteze gândirea.

Vezi și

 Cel puţin asta susţin cercetătorii americani, care au ajuns la concluzia că discuţiile în contradictoriu îi învaţă pe cei mici să combată prin argumente logice, un lucru ce le va fi de folos pe viitor.

Gândirea creativă şi argumentaţia logică se dezvoltă încă din perioada copilăriei. Asta dacă nu cumva sufocăm iniţiativele celui mic prin aşa-zisa noastră superioritate de adulţi atot-puternici şi atot-ştiutori.

Oamenii de ştiinţă de peste Ocean au ajuns la concluzia că discuţiile în contradictoriu sunt benefice pentru copii. Asta pentru că aşa învaţă că nu pot câştiga o dispută dacă nu vin cu nişte argumente logice.

Totuşi, cel puţin în cultura noastră, copiii evită să riposteze, pentru că acest lucru ar putea fi sancţionat de părinţi. Rezultatul nu este încurajator pentru părinţi. Ei vorbesc, iar puştii lor fac tot ce le trece prin cap.

Aşadar, dacă de cele mai multe ori, copilul face tot ceea ce vrea, de ce să nu îl lăsăm să se şi exprime? Mai ales dacă acest lucru îi va fi de folos pe viitor. Plus că uneori am putea să avem surpriza ca cel mic să aibă dreptate.

Cercetătorii de la Universitatea din Virginia au mai descoperit şi că discuţiile în contradictoriu îi pregătesc pe cei mici pentru ispitele care pot apărea în viitor, cum ar fi fumatul sau consumul de droguri. Copiii antrenaţi să combată în discuţiile în contradictoriu nu vor cădea foarte uşor în plasa viciilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Cearta este educativă