Antena Meniu Search
x

Centrul de plasament din Perişoru, o casă a abuzurilor

La centrul din Perişoru, 36 de angajaţi sunt plătiţi să aibă grijă de copii. Cu toate astea, Valentina a fugit de sute de ori. Şi, culmea, centrul a fost amendat de poliţie cu o sută de lei, pentru ultima ei evadare, înainte de viol.

Vezi și

La centrul din Perişoru, 36 de angajaţi sunt plătiţi să aibă grijă de copii. Cu toate astea, Valentina a fugit de sute de ori. Şi, culmea, centrul a fost amendat de poliţie cu o sută de lei, pentru ultima ei evadare, înainte de viol. 

Valentina este doar unul dintre copiii care evadează aproape zilnic de la Centrul de plasament din Perişoru. Lacătul pus pe poartă nu-i descurajează. Copiii caută libertatea. Sau poate. puţină atenţie.

Sunt o sută de suflete părăsite de familii. Băieţi şi fete. Unii abia au împlinit 3 ani, alţii se pregătesc să devină majori. Dacă au ghinionul să ajungă în centru după ce au împlinit 10 ani, nu se acomodează. Şi fug.

La centrul din Perişoru, 36 de angajaţi sunt plătiţi să aibă grijă de copii. Cu toate astea, Valentina a fugit de sute de ori. Şi, culmea, centrul a fost amendat de poliţie cu o sută de lei, pentru ultima ei evadare, înainte de viol. Dar nu s-a schimbat nimic. În ierahia stufoasă a instituţiilor care răspund de centrele de plasament din România, e concediu în prea multe birouri.

Autoritatea în domeniu face recomandări, deşi are un corp de control care ar fi trebuit să verifice ce s-a întâmplat la Călăraşi. În ierarhia locală, însă, administraţia, prin direcţia de protecţie a copilului, a pornit o anchetă.

Anchete s-au făcut şi acum un an, şi acum doi ani când s-a auzit în presă şi la poliţie de centrul de la Perişoru. O fată de 16 ani a fost gonită din acolo după ce a rămas însărcinată cu prietenul ei. Şi el minor. Fata a dezvăluit atunci reporterilor Observator cum erau educaţi în centru.

În centrele statului, copiii nu pot fi iubiţi ca în familie, au recunoscut atunci oficialii autorităţii din subordinea Ministerului Muncii.

Un angajat cu "competenţă" în administrararea aceluiaşi centru a fost acuzat, în 2013, de viol.

De ani întregi, dincolo de porţile centrului din Perişoru, Călăraşi, se întâmplă lucruri care ar trebui să le dea de gândit mai-marilor ce gestionează domeniul protecţiei copilului. Au peste 22 de mii de minori în grijă în centrele sociale. Şi, cu toate strategiile în domeniu, România continuă să ocupe locul doi în Europa la numărul copiilor care devin părinţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Centrul de plasament din Perişoru, o casă a abuzurilor