Antena Meniu Search
x

Video Cine este strănepotul lui Moş Ion Roată, unul dintre susţinătorii Unirii Principatelor Române. Gigel duce mai departe înţelepciunea înaintaşului său

Moş Ion Roată, unul dintre susţinătorii înflăcăraţi ai Unirii Principatelor Române, trăieşte şi astăzi prin urmaşii săi. Cel de-al şaselea descendent în generaţia lui are 55 de ani şi este preot ortodox în comuna Sângeorgiu de Mureş. 

de Redactia Observator

la 25.01.2024, 09:02

Vezi și

Preotul Gigel Roată este unul din strănepoţii lui Moş Ion Roată, unul dintre marii susţinători ai unirii Moldovei cu Ţara Românească, precum şi a reformei agrare din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

Preot: Aşa arăta moşul nostru, Moş Ion Roată, membru în Adunarea Ad-hoc, care a pregătit prima unire, care a rămas, care a dăinuit unirea românilor de la 1859.

Părintele Gigel poartă în sânge caracterul înaintaşului său

Preot Gigel Roată: Trăsăturile moşului au rămas în codul genetic cu care Dumnezeu m-a trimis în această lume şi văd în întreaga mea activitate şi curajul său şi îndrăzneala de a lupta, dragostea de libertate, de dreptate, de unitate.

Pe acelaşi subiect

Soţia preotului este dascălul parohiei şi împreună sunt originari din localitatea de baştină a lui Moş Ion Roată, comuna Câmpuri, judeţul Vrancea. Cum nimic nu este la voia întâmplării, părintele Gigel Roată fost însoţit adesea de cuvântul "unire".

Moş Ion Roată este binecunoscut din povestirea lui Creangă

Preoteasă: Am ajuns în Ardeal de foarte tineri. Ca pe un dar şi ca pe o minune, părintele Roată a fost prima dată trimis la parohia Unirea, în judeţul Alba.

Preot Gigel Roată: Dumnezeu are cu fiecare dintre noi un plan şi cu siguranţă planul pe care l-a hotărât pentru mine şi pentru familia mea a fost acela de a căuta să fim în mijlocul fraţilor noştri.

Credincioşii din parohie se simt binecuvântaţi că au un asemenea preot. Moş Ion Roată este binecunoscut din povestirea lui Creangă, "Moş Ion Roată şi Unirea", care a transmis generaţiilor ce au urmat înţelepciunea şi curajul acestui personaj.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Cine este strănepotul lui Moş Ion Roată, unul dintre susţinătorii Unirii Principatelor Române. Gigel duce mai departe înţelepciunea înaintaşului său