Antena Meniu Search
x

Jumătate dintre tabletele de ciocolată de pe piaţă nu respectă standardele legale, mai ales când e vorba de cantitatea de lapte

Cât lapte are o ciocolată cu lapte? O picătură. Este descoperirea şocantă a inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor, care au analizat mai multe sortimente

Vezi și

Cât lapte are o ciocolată cu lapte? O picătură. Este descoperirea şocantă a inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor, care au analizat mai multe sortimente de pe rafturile magazinelor. Jumătate dintre tipurile de ciocolată conţin, în loc de lapte, substanţe nocive pentru sănătate. Iar 90% din produse au şi de patru ori mai mult zahăr decât ar fi normal. 

Teoretic, este prezentată ca fiind ciocolată cu lapte. Practic, laptele e pus cu picătura. În acest sortiment de ciocolată cantitatea de lapte este de 1% şi acela este dregresat, adică nu se cunoaşte conţinutul de grăsime. 1% în 100 g înseamnă 1,2 picături. Urme.

Din cele 61 de sortimente de ciocolată cu lapte pe care specialiştii de la APC le-au analizat, jumătate trebuie retrase de pe rafturile magazinelor. Conţin substanţe care ne pun sănătatea în pericol. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori: "În unele sortimente am găsit până la două picături de lapte per produs. Laptele este înlocuit cu grăsimi hidrogenate exotice: ulei din seminţe de in, de bumbac. Este înlocuit cu zer pudră. Am găsit şi ingrediente nespecifice, cum ar fi făina de soia, grăsimi din lapte, lapte praf degresat."

"Eticheta nu prea e clară. Scrie lapte praf şi înlocuitori. Asta îneamsnă că au alţi înlocuitori, adică chimicale. Mâncăm chimicale." Şi mai ales zahăr, în cantităţi exagerate. 9 din 10 tablete de ciocolată sunt prea dulci. 

Pe acelaşi subiect

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori: "Ministerul recomandă 15 g per sută grame produs. Noi am găsit de 4 ori ma mult. De asemenea, recomandă 5g grăsimi saturate per 100 grame si noi am găsit, în unele situaţii, de 5,5 ori mai mult."

Cum facem diferenţa între o ciocolată cu lapte şi una cu urme de lapte este foarte simplu. E suficient să citim eticheta. Specialiştii ne recomandă o cantitate de lapte între 12-14% pentru 100g.

Preţul face şi el diferenţa. Spre exemplu, o ciocolată care costă în jur de 6 lei are de 20 de ori mai mult conţinut de lapte, faţă de una care costă numai 2 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Jumătate dintre tabletele de ciocolată de pe piaţă nu respectă standardele legale, mai ales când e vorba de cantitatea de lapte