Antena Meniu Search
x

CODUL RUTIER se schimbă, DIN NOU! Şoferii trebuie să fie EXTREM de ATENŢI. Iată NOUTĂŢILE

Şoferii din România sunt disperaţi! Codul Rutier se schimbă din nou. Pe ordinea de zi a celor două Camere ale Parlamentului sunt peste 20 de proiecte de lege care vizează circulaţia pe drumurile publice

Şoferii din România sunt disperaţi! Codul Rutier se schimbă din nou. Pe ordinea de zi a celor două Camere ale Parlamentului sunt peste 20 de proiecte de lege care vizează circulaţia pe drumurile publice

Multe dintre proiecte au fost respinse de Senat, dar se află în dezbatere la Camera Deputaţilor care este for decizional. Alte proiecte de acte normative nu au intrat încă în dezbatere.

- Doi deputaţi PSD au iniţiat un proiect de lege care prevede amenzi de la 200 la 500 de lei pentru împiedicarea unui autoturism parcat regulamentar de a părăsi locul de parcare"

"Împiedicarea, prin orice mijloace, a unui autoturism parcat regulamentar, de a părăsi locul de parcare, la iniţiativa deţinătorului acestuia, constituie contravenţie se se sancţionează cu amendă cuprinsă între 200 şi 500 de lei.

Durata perioadei de timp, în care conducătorul unui autotvehicul, căruia i se reţine permisul de conducere, are dreptul de a circula pe baza dovezii înlocuitoare, se stabileşte de către agentul constatator, de comun acord cu conducătorul auto vinovat de săvârşirea contravenţiei. Perioada de circulaţie pe baza dovezii înlocuitoare nu poate depăşi 15 zile", prevede proiectul.

Proiectul de lege se află în dezbatere la Senat. Camera Deputaţilor este for decizional.

- Doi parlamentari PSD au iniţiat un proiect de lege care interzice montarea şi folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră şi sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate:

"În circulaţia pe drumurile publice se interzice deţinere la vedere, montarea şi folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră şi sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic şi intermitent pe timpul nopţii, precum şi deţinerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a sistemelor care perturba buna funcţionare a dispozitivelor de supraveghere a traficului".

Proiectul de lege se află în dezbatere la Senat. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

- Mai mulţi deputaţi şi senatori PSD au depus o propunere legislativă conform căreia maşinile înmatriculate în Bulgăria pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioadă maximă de 90 de zile de la introducerea acestora în ţară.

"Autoheviculele şi remorcile înmatriculate în Bulgăria, deţinute de persoane care au domiciliul în România, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioadă maximă de 90 de zile de la introducerea acestora în ţară", stabileşte proiectul.

Propunerea legislativă se află la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Camera este for decizional. Senatul a respins proiectul.

- Mai mulţi deputaţi şi senatori au depus o propunere legislativă prin care se cere pedepsirea cu închisoare de la 5 ani la 10 ani a celor care au o alcoolemie de 0,80 g/l alcool pur în sânge.

"Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolica de peste 0,80 de g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la 5 ani la 10 ani.

Persoana care conduce un atuvehicul sau tramvai, testat de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic certidficat şi depistata ca având o concentraţie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării probelor biologice sau testării cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic", prevede proiectul de lege.

Propunerea legislativă se află la comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor. Camera este for decizional.

- 10 parlamentari ai PSD şi UDMR au iniţiat o propunere legislativă care stabileşte că persoanele care nu au absolvit învăţământul primar şi secundar inferior sau gimnazial, precum şi cele care au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, nu au dreptul la permis auto.

"Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care nu a absolvit învăţământul primar şi secundar inferior sau gimnazial, precum şi persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie", se arată în proiectul de lege.

Propunerea legislativă a fost trimisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Senatul a respins proiectul, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

- Deputaţi şi senatori din mai multe partide au propus o propunere legislativă conform căreia amenzile pentru circulaţia pe drumurile publice se fac venit integral la bugetele locale şi pot fi achitate la CEC Bank:

 "Amenzile pentru circulaţie pe drumurile publice se achită în condiţiile legii şi se fac venit integral la bugetele locale. Amenzile cuvenite bugetelor locale se pot achita şi la filialele judeţene ale CEC Bank, indiferent de domiciliul sau reşedinţa contravenientului".

Propunerea legislativă a primit însă raport negativ din partea Comisiei de Administraţie Publică din Camera Deputaţilor şi urmează să intre în dezbaterea plenului. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

- Un senator PNL a propus un proiect de lege prin care toate autovehiculele trebuie echipate cu triunghiuri reflectorizante şi vestă refectorizantă, omologate:

"Pentru a fi conduse pe drumurile publice, pentru fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să foe dotat cu două triunghiuri reflectorizante şi vestă refectorizantă, omologate".

Propunerea legislativă a fost trimisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

- Mai mulţi deputaţi şi senatori social democraţi şi liberali au iniţiat o propunere legislativă potrivit căreia persoanele care vor să obţină permisul auto sunt obligate să facă un curs despre metodele de prim ajutor.

"Testarea teoretică şi practică asupra cunoştinţelor dobândite prin cursul specializat asupra metodelor de prim ajutor în caz de accident rutier şi promovarea testului sunt obligatorii înainte ca un candidat să solicite prezentarea la examenul pentru obţinerea permisului de conducere", prevede proiectul.

Propunerea legislativă a fost trimisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

 Totodată, parlamentarii vor să iniţieze un proiect de lege care să stopeze înmulţirea maşinilor cu volan pe partea dreaptă, care circulă în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » CODUL RUTIER se schimbă, DIN NOU! Şoferii trebuie să fie EXTREM de ATENŢI. Iată NOUTĂŢILE