Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Concedii 2021. Unde și în ce condiții pot călători românii. Reguli pentru Grecia, Bulgaria, Italia sau Turcia

Vara s-a instalat în România, cel puţin din punct de vedere calendaristic, astfel că mai toţi românii sunt, deja, cu gândul la vacanţă.

de Redactia Observator

la 04.06.2021 , 19:35

Românii abia aşteaptă să ia cu asalt plajele din Grecia, Bulgaria, Italia sau Turcia Românii abia aşteaptă să ia cu asalt plajele din Grecia, Bulgaria, Italia sau Turcia - Hepta
  • Românii aşteaptă cu nerăbdare să-şi petreacă vacanţa de vară în ţări precum Bulgaria, Turcia, Italia sau Grecia.

Concediile din 2021 par să fie mai relaxate decât cele de anul trecut, însă situaţia epidemiologică înregistrată la nivel global încă nu ne permite să visăm la o vacanţă precum în vremurile bune. Totuşi, relaxarea restricţiilor i-a făcut pe români să viseze cu ochii deschişi la noi sejururi petrecute peste hotare, iar dacă excentricii se gândesc la vacanţe petrecute în Maldive, Seychelles, Republica Dominicană sau Kenya, cei mai mulţi dintre români mizează pe clasicele vacanţe petrecute la doar câteva sute de kilometri de casă, respectiv prin Grecia, Bulgaria, Italia sau Turcia.

În general, regulile de acces în ţările respective sunt cam aceleaşi. În principiu, în Grecia, Bulgaria, Italia sau Turcia pot merge fără probleme românii care s-au vaccinat împotriva coronavirusului, românii care au trecut prin boală sau românii care prezintă un test Covid negativ. Însă, pentru a fi mai siguri, am apelat la recomandările făcute pe site-ul oficial al Ministerului de Externe.

Concedii 2021. În ce condiţii pot călători românii în Bulgaria

Articolul continuă după reclamă

Românii care doresc să-şi petreacă vacanţa de vară în staţiuni precum Balchik, Nisipurile de Aur sau Nessebar, trebuie să ştie că "cetățenii români care sosesc din România pot intra în Republica Bulgaria fără a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie". Totuşi, trebuie precizat că românii care intră în Bulgaria dintr-o altă ţară decât România trebuie să prezinte, la vamă, un document care să ateste finalizarea schemei de vaccinare anti-Covid, cu cel puţin 14 zile de la data efectuării ultimei doze. De asemenea, românii care intră în Bulgaria dintr-o altă ţară decât România pot prezenta la vamă un document care să ateste că au trecut prin boală în ultimele cel mult şase luni sau rezultatul negativ al unui test PCR efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Bulgaria ori rezultatul negativ al unui test rapid antigen efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în Bulgaria.

Pe acelaşi subiect

Românii care merg în Bulgaria pentru a-şi petrece concediile trebuie să ştie că purtarea măştii de protecţie este obligatorie în spaţiile publice închise, dar şi în spaţiile deschise, dacă nu este posibilă păstrarea distanţei fizice de 1,5 metri. Localurile pentru alimentaţie şi divertisment funcţionează la cel mult 50% din capacitate, iar discotecile şi barurile de noapte funcţionează, de asemenea, la 50% din capacitate. 

Concedii 2021. În ce condiţii pot călători românii în Grecia

Românii care doresc să-şi petreacă vacanţă de vară în Thassos, Creta, Zakynthos sau Lefkada, trebuie să ştie că "cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene sau persoanele care au rezidența permanentă în aceste state pot intra pe teritoriul elen pe cale rutieră - prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni și Nymphaea și pe cale aeriană, prin orice aeroport, intrarea fiind permisă persoanelor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

- prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;

- prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.

- prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între două și nouă luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă".

De asemenea, trebuie ştiut că românii care merg în Grecia trebuie să completeze formularul PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat. În plus, autorităţile elene îşi asumă posibilitatea de a efectua teste în mod aleatoriu asupra turiştilor care intră în ţară.

Trebuie precizat că, pe plan local, în Grecia este interzisă circulaţia între orele 00.30 şi 05.50, cu excepţia persoanelor care merg la muncă ori cele care au urgenţe medicale, însă încă mai există zone sub cod roşu închis, din punct de vedere epidemiologică, unde circulaţia este interzisă între orele 19.00 şi 05.00.

Concedii 2021. În ce condiţii pot călători românii în Italia

Românii care vor să meargă în concediu în Italia trebuie să ştie că această ţară încă se află în stare de urgenţă până cel puţin pe 30 iulie. Asta înseamnă că românii care vor să intre în Italia "au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări rezultatul negativ al unui test molecular (tip PCR) sau de captură antigen pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 48 de ore anterior intrării pe teritoriul italian. La intrarea pe teritoriul italian, persoanele care nu prezintă documentul menționat anterior au următoarele obligații: să se supună măsurii de supraveghere sanitară și să efectueze autoizolarea, pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliul sau reședința acestora; după efectuarea celor 10 zile de autoizolare, să se supună unui test molecular sau antigen, de tip tampon, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2".

De asemenea, trebuie precizat că orice persoană care sosește în Republica Italiană este obligată, de asemenea, să completeze un formular digital de localizare a pasagerilor și să dovedească acest lucru transportatorului sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări. Începând cu 24 mai, pentru toate intrările în Italia, autodeclarația pe hârtie este înlocuită cu formularul digital care poate fi completat la următoarea adresă: https://app.euplf.eu.

Concedii 2021. În ce condiţii pot călători românii în Turcia

Românii care vor să meargă în concediu în Antalya, Kusadasi sau Bodrum trebuie să ştie că "începând cu data de 15 martie 2021, pasagerii curselor aeriene care sosesc în Republica Turcia au obligația de a completa formularul de intrare prin intermediul portalului register.health.gov.tr, cu maxim 72 ore înaintea îmbarcării. Formularul va fi prezentat la îmbarcare în format fizic (tipărit) sau electronic (pe telefonul mobil/tabletă). Ulterior completării formularului va fi emis codul HES, în baza căruia călătorii vor putea avea acces la transportul intern și cazare. În situația în care pasagerii nu au completat anterior călătoriei formularul sus-menționat, aceștia vor fi sprijiniți de către reprezentanții companiei aeriene pentru completarea acestuia. Este necesară completarea formularului de intrare în Turcia indiferent de modalitatea de transport utilizată, rutieră, aeriană sau navală. Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflați în tranzit aeroportuar. Persoanele care au obținut în prealabil codul HES au obligația de a completa și formularul (fiind o aplicaţie distinctă)".

Autorităţile din Turcia au schimbat, de curând, şi regulile de acces în ţară, după cum urmează: "Testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai trebuie prezentat de către persoanele care sosesc pe cale rutieră, aeriană sau maritimă și nu se va impune măsura carantinei, dacă acestea prezintă un document emis de autoritățile statelor de domiciliu prin care dovedesc faptul că au fost vaccinate și că au trecut 14 zile de la efectuarea vaccinului (schema completă a vaccinării) sau prezintă un document oficial care atestă că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele şase luni. Persoanele care nu pot prezenta dovada infectării cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării, trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în țară sau al unui test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii în Turcia".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri sociale » Concedii 2021. Unde și în ce condiții pot călători românii. Reguli pentru Grecia, Bulgaria, Italia sau Turcia