Antena Meniu Search
x

Video Consecinţă neaşteptată a războiului din Ucraina: se prefigurează o criză de hârtie

Criza se vede şi... pe hârtie. Pungile şi ambalajele din acest material ar putea deveni un lux. Războiul din Ucraina a blocat importurile de materie primă din Rusia, iar acum hârtia se găseşte tot mai greu şi este tot mai scumpă. Producătorii ne sfătuiesc să refolosim sacoşele din hârtie.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 15.03.2022, 20:33

Vezi și

La această fabrică de ambalaje din Iaşi sunt produse între 5 şi 7 milioane de sacoşe, lunar. Cele mai multe ajung în fast-food-uri şi la firmele care livrează mâncare. Mai exact, 30% din materia primă era adusă din Rusia. Odată cu izbucnirea războiului, toate contractele cu rușii au picat. Nu a mai ajuns în România nici măcar hârtia deja comandată. Ca să suplinească pierderile, producătorii apelează la furnizorii europeni, dar s-au lovit de altă problemă. Preţurile la hârtie au explodat. De la 1.200 de euro tona luna trecută, la 1.700 de euro.

Ce efecte ar putea produce criza de hârtie

"Încercăm să găsim soluţii să acoperim necesarul. Se văd în spatele meu nişte stocuri de hârtie care în mod normal ne-ar fi ajutat să ne menţinem în funcţiune pentru aproximativ 40-45 de zile, deci o lună jumătate", a declarat Tiberiu Stoian, fondator Fabrica Ambalaje Iași. Pe lângă faptul că vor fi mai greu de găsit, sacoşelor de unică folosinţă ar putea fi mai scumpe cu 30%. În aceste condiţii, producătorii ne sfătuiesc să fim mai chibzuiţi.

Doar la această fabrică sunt produse în fiecare zi cel puţin 100.000 de sacoşe de hârtie. În cazul în care va scădea producţia, vom putea să ne bucurăm în continuare de ele, refolosindu-le. Această sacoşă de hârtie va putea fi refolosită şi de 5-6 ori înainte de a fi aruncată. Criza de hârtie ar putea scumpi şi cărţile, revistele, iar ziarele care există în format tipărit ar putea trece o perioadă în online.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Consecinţă neaşteptată a războiului din Ucraina: se prefigurează o criză de hârtie