SCANDAL la Universitatea Bucureşti. Un profesor a fost reclamat la CNCD după ce i-a cerut unei studente musulmane să renunţe la vălul islamic
Este scandal la Universitatea Bucureşti, unde un profesor i-a cerut unei studente musulmane să renunţe la vălul islamic.
Este scandal la Universitatea Bucureşti, unde un profesor i-a cerut unei studente musulmane să renunţe la vălul islamic.
Tânăra ar fi fost chiar ameninţată că nu va mai fi primită la ore, dacă nu respectă cererea dascălului.
Incidentul a ajuns şi la Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor, iar profesorul s-a ales cu plângere la Consiliul pentru Combaterea Discriminării.
FĂRĂ burka, niqab sau hijab în instituţiile DE STAT din România! - Aşa începe profesorul Florin Diaconu, de la Facultatea de Ştiinţe Politice, pledoaria pentru interzicerea veşmintelor islamice. Totul a pornit de la o studentă.
"M-am trezit pe cap, ieri, la unul din cursurile mele, cu o purtătoare de acoperământ islamic. Nu o burka, aceea care ascunde complet capul, inclusiv faţa, ci mai degrabă ceva care semăna cu ceea ce numim în mod obişnuit hijab."
Tânăra studentă, refugiată originară din Irak, a refuzat să renunţe la vălul islamic. A venit în România să înveţe lecţia democraţiei, dar s-a izbit de restricţii din partea profesorului, care i-a sugerat să nu mai vină la cursuri cu capul acoperit. Atitudinea lui a revoltat-o şi pe Necmyie, o tânără de 22 de ani din Turcia, studentă la aceeaşi facultate.
Profesorul spune chiar că va iniţia un proiect de lege prin care să interzică purtarea obiectelor religioase la vedere în instituţii publice
Şeful comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, Iusein Ibram, a formulat o plângere împotriva profesorului, la Consiliul pentru Combaterea Discriminării.
"În măsura în care vom constata o discriminare, avem obligaţia să stabilim o sancţiune care să fie între 2.000 şi 100.000 de lei", a declarat Csaba Asztalos, preşedintele CNCD.
Profesorul este cercetat şi de Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti. La rândul său, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice spune că instituţia se delimitează de orice gest sau atitudine discriminatoare şi aşteaptă rezultatul anchetei.
Burqa, veşmântul care acoperă în totalitatea faţa, este interzis în mai multe ţări europene, însă nu şi hijabul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰