Antena Meniu Search
x

Contrabandiştii de ţigări acţionează sub nasul autorităţilor. Nouă metodă de păcălit clienţii (Video)

Tupeul contrabandiştilor nu are limită. În Bucureşti, ţigările se vând la negru în pieţe, iar negocierile se poartă chiar sub ochii poliţiştilor. Contrabandiştii sunt greu de oprit şi se adaptează repede, explică agenţii. Reporterii Observator au descoperit o nouă metodă de a păcăli clienţii: în loc de ţigări se vând cartoane.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 29.06.2020, 23:26

Vezi și
  • Contrabandiștii cu țigări bănuiți inclusiv că i-ar păcălit pe clienți cu pachete umplute cu cartoane.

Piaţa Obor din Bucureşti. Vânzătorii strigă în gura mare că vând ţigări. La jumătate din preţul pieţei. Este evident ca nu se tem de poliție sau Fisc. Se simt atât de invulnerabili încât mai vând și pachete pline de cartoane. 

Ne uităm în jur și descoperim polițiștii locali la câțiva pași. Comerţul ilegal se desfăşoară sub nasul lor dar, preferă să întoarcă privirea. 

Procedura spune că ar trebui să anunțe poliția. Nu o fac. Nici azi și nici în fiecare zi. Azi totuși se urnesc să caute vânzătoarea care ne-a tras în piept. Nu o găsesc pe ea, ci pe alta. 

După ce au legitimat-o, agenţii încheie spectacolul și o lasă să plece.

Altă piaţă, alţi vânzători. 

Aici însă primim chiar ţigări şi nu cartoane. Sunt însă aduse din Belarus sau cel puţin asta ne arată timbrul. Comercianţii ne explică şi cum fentează poliţia: "Păi ne plimbăm şi noi, nu stăm aşa. Nu tre să ne ferim şi noi un pic aşa?". 

Polițiștii spun că vânzătorii sunt greu de trimis după gratii. Ţin asupra lor cantităţi mici de țigarete de contrabandă, astfel încât să nu poată fi acuzaţi penal.

Piața neagră din România ajunge la 10-12 procente și este alimentată, în general cu țigarete din Ucraina, Republica Moldova și Belarus.

În magazinele din Belarus un pachet costă 7 lei, iar în Republica Moldova, 8 lei. În România, aceleași țigarete sunt cu 50 la sută mai scumpe. Dar oricum de trei ori mai ieftine decât cele din magazine. 

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. Statul este direct interesat să nu permită contrabanda, atât timp cât 80 la sută din preţul unui pachet legal de ţigări se duce la stat sub formă de accize şi TVA. 

Deși contrabanda de țigări taie miliarde din bugetul statului, ministrul Finanţelor nu pare interesat de subiect. 

Reporterii Observator i-au solicitat o reacţie legată de imaginile filmate în pieţele din Bucureşti. Dupa o săptămână, răspunsul este edificator: tăcere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Contrabandiştii de ţigări acţionează sub nasul autorităţilor. Nouă metodă de păcălit clienţii (Video)