Antena Meniu Search
x

Copii și adulți înfometați și puși să muncească până la epuizare, într-o fermă de animale din Bihor (Foto)

Un bărbat din Bihor a fost reţinut pentru 24 de ore şi este acuzat că a exploatat și înfometat copii și adulți pe care i-a forțat să muncească până la epuizare la ferma sa de animale.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 09.10.2020, 14:45

  • Minori şi adulţi erau ținuți în condiții insalubre într-o clădire cât un chioşc, la ferma de animale din Bihor.
  • De îndată de ajungeau la fermă, oamenii rămâneau fără acte și aflau că nici nu vor fi plătiți pentru munca depusă.

Bărbatul de 60 de ani este acuzat că, în perioada 2018 - octombrie 2020, a adăpostit mai multe persoane, minore și majore, care au fost recrutate direct sau prin intermediari, în scopul prestării unor munci agricole la ferma lui din satul Cheriu, comuna Oşorhei.

Victimele bărbatului proveneau din medii sociale defavorizate, fără un loc de reședință stabil, și erau lipsite de resurse financiare. În plus, unele dintre ele erau într-o stare de vulnerabilitate evidentă din cauza afecțiunilor medicale suferite, ori a vârstei fragede. 

Victimele erau ținute cu forța în condiții insalubre

Când ajungeau la fermă, muncitorilor li se luau actele de identitate ca o ”garanție” că nu vor pleca din fermă. Însă actele oamenilor rămâneau în posesia fermierului exploatator care refuza să le înapoieze.

”După deposedarea de actele de identitate, persoanele racolate au fost cazate în condiții insalubre, într-o cameră aflată într-un corp de clădire improvizat, fără a primi hrana adecvată. Sub imperiul unui climat de teamă impus prin violență fizică și verbală, dar și determinat de deposedarea de actele de identitate și privarea de orice resurse financiare, persoanele vătămate au prestat muncă la fermă, în condiții deosebit de grele, respectiv erau determinate să lucreze peste 12 ore pe zi, fără pauza săptămânală de odihnă și fără întreruperi pentru recuperare”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT.

Victimele erau ținute cu forța în condiții insalubre

În plus, notează procurorii DIICOT, victimele nu au fost remunerare pentru munca prestată nici cu sumele derizorii promise inițial de către inculpat, pentru a fi private de resursele necesare deplasării de la fermă și pentru a crea o stare de dependență între acestea și exploatator.

În urma audierilor efectuate, procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Oradea au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de bărbatul de 60 de ani, acesta fiind bănuit de săvârșirea a cinci infracțiuni de trafic de persoane și a unei infracțiuni de trafic de minori, până în prezent fiind identificate șase victime.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor. 

Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Copii și adulți înfometați și puși să muncească până la epuizare, într-o fermă de animale din Bihor (Foto)