Video Crăciun fericit, dar cu limite. Tot mai multe ţări fac economie la electricitate în perioada sărbătorilor
Francezii şi germanii sting din luminile colorate de la târgurile de Crăciun, pun mai puţine becuri şi trec la iluminarea LED. Austria şi Spania sunt şi ele în ton cu moda economiei. În ciuda valului de turişti care se anunţă, vor ţine tarabele deschise mai puţin, ca să nu consume prea multă electricitate.
Faimoasele decoraţiuni luminoase de Crăciun s-au aprins pe celebrul bulevard Champs Elysee, dar nici ele nu au dreptul să scânteieze în voie. Autorităţile franceze vor să scadă aproape la jumătate electricitatea consumată de târgurile şi luminiţele de sărbători.
Luminiţele de sărbători nu vor mai străluci toată noaptea în Franţa. Se vor stinge cu un sfert de oră înainte de miezul nopţii, mai puţin în Ajunul Crăciunului şi în noaptea de Revelion.
Şurubul economiilor se strânge şi mai mult. În oraşul Tours, patinoarul preferat al copiilor s-a transformat într-unul pentru role. Menținerea gheții a adus facturi de 7.500 de euro anul trecut, o problemă care a fost ştearsă de pe listă.
Germanii fac şi ei economie de Crăciun
- Oraşul din România care nu se va bucura de patinoar în aer liber de Crăciun, din cauza facturilor la electricitate
- "Lipseşte bradul cu desăvârşire din peisaj." Marea dezamăgire a Târgului de Crăciun organizat de Primăria...
- Meciurile de la Cupa Mondială din Qatar vor fi difuzate în Piața Constituției din București, la Târgul de Crăciun
Germanii urmează şi ei exemplul francezilor. La Düsseldorf, luminile de Crăciun vor sta aprinse cinci ore pe zi în loc de 15, iar în alte oraşe, vor fi stinse chiar mai devreme. Spaniolii nici nu vor să audă de combinaţia dintre austeritate şi Crăciun. Primarul din Vigo a dat ordin să fie aprinse 11 milioane de luminiţe în oraşul de două ori mai mic decât Bucureşti.
"Iluminăm 400 de străzi. În mod normal, oraşele iluminează 10, 15, 20. Noi iluminăm 400. Curentul ne costă 60.000 de euro", a spus primarul din Vigo, Abel Caballero.
După o pauză forţată de trei ani, austriecii au revenit la fastul de Crăciun. Au transformat Piaţa Primăriei în anticamera lui Moş Crăciun. Bradul de 28 de metri înălţime, cât un bloc cu 10 etaje, aproape, a fost îmbodobit cu 1650 de becuri LED. Viena se mândreşte anul acesta cu cele mai multe pieţe de Crăciun dintr-un oraş european, dar face şi economii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰