Video Crăciunul pe rit Vechi, sărbătorit de peste un milion de oameni din România. Obiceiurile de odinioară, păstrate cu sfințenie, prind viață și în acest an
Pentru credincioşii de rit vechi, magia sărbătorilor de iarnă abia începe! Astăzi, peste un milion de oameni din România, în special lipoveni, ucraineni, moldoveni și sârbi, își deschid inimile și casele pentru a celebra Nașterea Domnului. Deși Crăciunul a venit mai târziu pentru ei, bucuria este la fel de mare. Încă de aseară, creștinii ortodocși de rit vechi s-au adunat în biserici, la mese festive sau au petrecut în restaurante ori acasă, cu familia.
Prima zi de Crăciun îi găseşte pe credincioșii de rit vechi de peste Prut, în stațiunea Sovata din județul Mureș. Şi cum au aşteptau un an întreg pentru această zi sfântă, ringurile de dans din restaurante au devenit rapid neîncăpătoare încă de aseară pentru petrecăreţii de toate vârstele.
"Petrecem cu copiii noştri, ginerele, fiica, două nepoţele. Dansăm, petrecem româneşte.
Iubim să ne veselim, să dansăm, să ne simţim bine. Sperăm ca până în zori să petrecem cu prietenii.
Ne distrăm foarte bine. E super fain. Vrem aşa petrecere şi la anul. Mai venim şi la anul", spun turiştii.
- Parcul Herăstrău, ca-n pădure. Este plin de arbori uscați care riscă să se prăbușească peste oameni: "Doamne...
- Zile libere în 2025. Calendarul minivacanţelor din acest an
- Horoscop chinezesc 2025: Ce aduce anul Şarpelui de Lemn pentru fiecare zodie în parte
- Evenimente în Bucureşti, miercuri 8 ianuarie. Ce nu trebuie să ratezi
- 8 ianuarie, Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
Unii dintre basarabeni au pășit pentru prima dată pe tărâm românesc pentru a sărbători Crăciunul, în timp ce alții sunt veterani.
"Suntem din Republica Moldova. Este deja al optulea an de când venim aici. Ne simţim minunat. Ne simţim ca acasă. De fiecare dată venim cu mare drag. Venim cu părinţii, cu familia. Petrecem minunat. Ne simţim foarte bine. Ne simţim ca acasă. De fiecare dată suntem primiţi cu cea mai mare plăcere. Este o bucurie foarte mare pentru noi", au mai spus turiştii.
Crăciunul pe rit Vechi, sărbătorit în Caraş-Severin
Şi în județul Caraș-Severin credincioșii de rit vechi trăiesc Crăciunul în acord cu tradițiile străvechi. În fiecare casă, paiele au fost așternute cu grijă pe podele, ca un simbol al belșugului ce va veni în noul an.
Şi în județul Arad, obiceiurile de odinioară, păstrate cu sfințenie, prind viață și în acest an.
"Totodată, sărbătorim prin mâncărurile tradiţionale de Crăciun, iar una dintre ele este ceşniţa, plăcinta noastră tradiţională cu nuci în care se pune un bănuţ, iar cel din familie care va găsi bănuțul, evident, va avea noroc tot anul", explică un localnic.
"Este un obicei pe care îl respectăm cu stricteţe. Ne adunăm împreună cu toată comunitatea şi ţinem la tradiţiile noastre, pentru că doar acestea ne ţine vie comunitatea", spune Drăgan Voştinar, vicepreşedintele Uniunii sârbilor din România.
Astăzi mesele vor fi pline cu tradiționalele mâncăruri din carne de porc, dar și alte bucate alese.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰