Antena Meniu Search
x

Încă un efect nefast al problemelor din sistemul de sănătate: E criză de locuri pentru nou-născuții prematur

Abia au venit pe lume, dar simt din plin lipsurile sistemului sanitar din România. Zeci de nou-născuţi şi prematuri cu probleme medicale sunt înghesuiţi în maternităţile din Bucureşti.

Vezi și

Abia au venit pe lume, dar simt din plin lipsurile sistemului sanitar din România. Zeci de nou-născuţi şi prematuri cu probleme medicale sunt înghesuiţi în maternităţile din Bucureşti.

Jumătate dintre copiii care vin pe lume cu ajutorul tehnicii se nasc mai devreme de termen. Gemenii Ruxandrei, băieţi, s-au născut la 7 luni şi jumătate, în Maternitatea Cantacuzino. 

Secţia de Terapie-Intensivă a maternităţii are 9 locuri, dar acum sunt internaţi în incubatoare 12 copii.

"Sunt săptămâni întregi, cum e acum, când până pe 22 decembrie nu avem niciun loc, chiar avem peste, la nou-născuţi", spune Cristian Posea, directorul medical al Spitalului Cantacuzino.

Pe acelaşi subiect

Rata prematurităţii în România este de 11%, la fel ca media europeană. În ultimii 5 ani, numărul copiilor care vin înainte de termen a crescut în toată Europa cu câteva zeci de mii. Alimentaţia şi poluarea au contribuit din plin la asta. DAR, lipsa de locuri pentru prematuri din maternităţile de la noi nu e legată de numărul în creştere al nou născuţilor firavi, ci de creşterea ratei de supravieţuire. Acum, datorită aparaturii şi cunoştinţelor medicale avansate, bebeluşi de doar 400 de grame au şansa la o viaţă absolut normală. Practic, pentru salvarea mai multor nou-născuţi, medicii sunt nevoiţi să îi înghesuie.

"Datorită ultimelor tehnici, copii de 24-25-26 de săptămâni, care înainte nu supravieţuiau, azi scapă. Un asemenea copil stă 4-5 luni în maternitate, ocupă un loc, deci categoric e nevoie de mai multe locuri", declară Adrian Crăciun şeful Secţiei de Neonatologie.

Bugetul alocat programului de Neonatologie a fost suplimentat de Ministerul Sănătăţii în acest an, însă nu şi locurile destinate bebeluşilor. Se apelează în schimb la ajutorul autorităţilor locale.

"Trebuie la nivel local să se înţeleagă lucrurile acestea, şi trebuie ca fiecare Consiliul Local şi Judeţean să înţeleagă că este foarte important să se mărească numărul de locuri, în primul rând în maternităţile de grad III, despre asta discutăm", declară Cătălin Cârstoveanu, consilier al Ministerului Sănătăţii.

Şi la Maternitatăţile Polizu sau Giuleşti sunt probleme. În anumite secţii a crescut numărul incubatoarelor, însă doar cu ajutorul sponsorizărilor. 

În prezent, Ministerul Sănătăţii nu are un program de investiţii pentru prematuri. Oficialii au însă cifre: este nevoie de dublarea spaţiilor din secţiile de Neonatologie din ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Încă un efect nefast al problemelor din sistemul de sănătate: E criză de locuri pentru nou-născuții prematur