Antena Meniu Search
x

Video Criză de personal fără precedent în HoReCa. Patronii, nevoiţi să-şi suflece mânecile: ''Sunt învăţaţi să traiască doar din ciubuc''

Industria ospitalităţii se confruntă cu o criză de personal fără precedent. Patronii încearcă să îşi revigoreze afacerile după pandemie, însă nu găsesc angajaţi cu care să lucreze. Aşa că îşi suflecă mânecile si se pun pe treabă. Sunt si cu sapa și cu mapa. Fac de toate: gătesc, servesc, iar apoi se ocupă de aprovizionare și facturi.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 28.05.2022, 20:05

Vezi și

În buletin, e Dariana Popescu. În Revisal e managerul unui restaurant cu specific american din Timişoara. Pentru prieteni și clienți e Sandy. Şi e genul care nu se dă la o parte de la muncă. După ce ia comanda, o urmăm în bucătărie. Pentru că atunci când a văzut că ea centrează, ea dă cu capul, Sandy s-a pus cu burta pe carte. Astăzi nu este doar patron şi ospătar, ci și bucătar.  

Dariana Popescu, manager restaurant: Am fost nevoită să mă înscriu la curs. Bucătăria nu era punctul meu forte, dar parcurgând acest curs, plus experienţa pe care am avut-o în bucătarie, plus alţi prieteni bucătari...

O rutină izvorâtă din nevoie. Nu găseşte oameni cu care se lucreze, așa că are de ales dacă trage obloanele sau pune osul la treabă.

Dariana Popescu, manager restaurant: Degeaba reuşesc să fac vânzari bune, dacă nu îmi este contabilitatea pusă la punct. Degeaba îmi este contabilitatea făcută la zi, dacă nu reuşesc să mă împart pe partea de bucătărie, ca să scot mâncarea. De asta, biroul meu improvizat este aici, aproape de bucătărie, să aud dacă intră o comandă să fug repede să o fac. 

Pe acelaşi subiect

Pe același principii funcționează și bussinesul lui Alex, manager al unei cafenele căutate din oraș. 

''În acest local Alex face de toate. Mi-a preluat comanda, mi-o prepară şi, mai mult ca sigur, tot el mă va servi. E genul de patron implicat, conştient că dacă nu preia iniţiativa nu se poate descurca. Caută de mult timp oameni care să-l ajute la cafenea, însă nu a găsit.''

Alexandru Diacu, manager cafenea: Sunt prea învăţaţi să traiască doar din ciubuc şi meseria asta ar trebui să implice pasiune şi iubire şi poate ar veni şi partea financiară. Eu am şi restrâns afacerea, în aşa fel încât să nu mai depind de atâţia oameni. Să pot să îi înlocuiesc pe toţi. 

Nu asta şi-a dorit, dar a fost nevoit să se adapteze. Azi, Alex mai are doar 2 angajaţi. Înainte avea 10. Lucrează câte 12 ore pe zi, dar spune că pasiunea îl face să nu resimtă oboseala. Lipsa oamenilor interesaţi să lucreze în HORECA e un fenomen, acutizat după pandemie. 

Corina Macri, președinte HORETIM: Situația este extrem de gravă. Acum este o criză generalizată cum nu am avut în această industrie și, din păcate, aici nu putem funcționa fără resursa umană.

Angajaţii vor salarii mari, angajatorii nu au suficiente venituri

Reprezentanţii HORECA spun că industria e într-un cerc vicios: angajatorilor li se cer salarii mai mari, dar nu le pot oferi pentru că nu au venituri, adică vânzări, şi atunci nu au nici oameni. 

Corina Macri, președinte HORETIM: Credem că toţi antreprenorii, dacă vor să îşi salveze bussines-ul, trebuie să fie implicaţi. 

Specialiştii avertizează că fără susţinerea autorităţilor, criza se va adânci și se va resimți în calitatea serviciilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri sociale » Criză de personal fără precedent în HoReCa. Patronii, nevoiţi să-şi suflece mânecile: ''Sunt învăţaţi să traiască doar din ciubuc''