Antena Meniu Search
x

Video Oferte de angajare în toată țara la numai 17 ani. Meseriile care garantează un loc de muncă, fără diplomă de BAC

Într-o lume în care mulţi dintre proaspeţii absolvenţi de studii superioare caută direct posturi de conducere, câştigătorii sunt cei care se specializează chiar din liceu. În multe domenii, nevoia de personal calificat e mai mare ca niciodată, aşa că elevii de la profesională sau din licee vocaţionale sunt vânaţi încă din școală. Cu atât mai mult cu cât numărul lor e tot mai mic.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 12.05.2022, 20:00

Vezi și

Suntem la lecţia de Turism predată clasei a 11-a de la Colegiul Economic din Craiova. Demonstraţia de "Mise en place" ne este făcută de cel mai bun elev din ţară la acest profil. Robert Vişeanu are 17 ani şi a obţinut locul I şi punctaj maxim la olimpiada de Turism şi alimentaţie de anul acesta.  

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Are deja oferte de angajare din toată ţara. Deşi locul I la olimpiada naţională îi asigură şi un loc într-o facultate de profil, tânărul vrea să muncească să capete experienţă. 

Robert Vişeanu, elev: Dacă te duci la un liceu teoretic, cu diploma de Bac nu reuşeşti să te angajezi oriunde. Nu ai o meserie şi dacă nu urmezi o facultate eşti un pic pierdut. În schimb aici eu termin liceul, primesc o diplomă de calificare şi foarte multe uşi deschise să mă angajez dacă nu doresc să urmez o facultate.

Pe acelaşi subiect

Tinerii cu studii superioare au pretenții și cer din prima posturi de conducere sau salarii prea mari

Pe de altă parte, firmele se plâng că de la candidaţii cu studii superioare deseori vin pretenţii nerealiste. Fie vor din start posturi de conducere, fie cer salarii prea mari. 

Dumitru Iftimov, director colegiu economic: În spatele lor nu stă suficientă experienţă, practică, ca sa dovedească că cerinţele lor sunt justificate.

Mihai Zânt, trainer şi antreprenor: Orice tânăr care cere un salariu mai mare, de principiu, are alte opţiuni. Poate este susţinut de acasă şi atunci având aceste opţiuni îşi permită să ceară. Cei care nu îşi permit neapărat o să înceapă şi de la un salariu mai jos.

Marius Bănică, antreprenor: După Revoluţie a existat goana după diplome. În societate trebuie să existe oameni pregătiţi pentru toate domeniile. Din toate timpurile au existat oameni care au dat cu sapa, oameni care s-au perfecţionat în anumite domenii.

O calificare obţinută în şcoală garantează locul de muncă

Cristina Oprea - reporter Observator: Sunt domenii în care nu ai nevoie de o diplomă de studii superioare pentru a ocupa un loc de muncă. HoReCa este unul dintre ele. Iar aici, angajaţii cu experienţă vor avea întotdeauna şi oportunităţi de avansare în carieră, dar şi alte beneficii.

Laura Pătru, reprezentant lanţ hotelier: Cele mai multe locuri sunt în segmentul operaţional. Asta înseamnă bucătari, înseamnă ospătari, înseamnă ajutor de ospătari şi bucătari. Acolo este cea mai mare cerere şi aici vor găsi cele mai multe oportunităţi.

În schimb, potrivit unui raport al comisiei europene, 20% din absolvenţii facultăţilor de la noi nu reuşesc să se angajeze imediat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Oferte de angajare în toată țara la numai 17 ani. Meseriile care garantează un loc de muncă, fără diplomă de BAC