Antena Meniu Search
x

Criza pestei porcine. Virusul a intrat în ţară din vina oamenilor, explică Ministrul Agriculturii

Ne confruntăm cu cea mai gravă boală a animalelor de la al Doilea Război Mondial încoace. O spun autorităţile, care vorbesc despre lupta cu virusul pestei porcine ca despre un adevărat "război", în care state mai mari decât România au fost înfrânte deja.

Vezi și

Ne confruntăm cu cea mai gravă boală a animalelor de la al Doilea Război Mondial încoace. O spun autorităţile, care vorbesc despre lupta cu virusul pestei porcine ca despre un adevărat "război", în care state mai mari decât România au fost înfrânte deja. Într-o conferinţă de presă, Ministrul Agriculturii şi şeful Autorităţii Sanitar-Veterinare au explicat că virusul a intrat în ţară din vina oamenilor.

Romania si Europa se confrunta cu cea mai grava boala de dupa al doilea razboi, spune şeful ANSVSA.

E un razboi pe care trebuie sa il ducem dupa reguli clare, amplitudinea bolii e mare. A infrant si Rusia, si alte state, a subliniat chiar ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Un război pe care îl pierdem şi noi, cu fiecare zi ce trece. Noi focare de pestă porcină sunt confirmate în fiecare zi. Cea mai gravă situaţie rămâne în Tulcea, Ialomiţa, Constanţa şi Brăila. Însă un nou focar a fost descoperit şi în Satu Mare. Un judeţ care se luptă cu boala încă din vara anului trecut. Din Ucraina ar fi pătrus virusul în România, prin carne şi alimente necertificate sanitar-veterinar. Apoi, spun oficialii, s-ar fi răspândit din vina oamenilor. 

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Am ajuns in Braila. Am vorbit cu autoritatile, mi-au spus ca am facut in jurul complexului o centura de siguranta, intervin pe 20 de km. Ce sa vedeti? Doi cetateni s-au dus la munca in focar, au zidit incaperi, dupa ce au lucrat, sa ii omenim, le-a dat cate un porc. In lanuri, a doua zi au murit, s-a extins focarul. 

Geronimo Branescu, presedinte ANSVSA: E responsabilitatea directa a fermei de a respecta masurile de biosecuritate in ideea de a face program. E vorba de vectori. Vectorul uman e important. Daca angajatii nu au respectat legea, le e interzis sa creasca porci.

Peste 123 de mii de porci au fost ucişi până acum. Şi au fost finalizate 1.890 de dosare de despăgubiri. 

PETRE DAEA: Din nefericire nu suntem in situatia de a spune tarii ca am dat banii de despagubiri ca s-a intarziat mult si cu efecte deosebite, s-a intarziat rectificarea bugetara. Cand primim banii si se incarca fila de buget cu sumele necesare pentr ANSVSA, va plati tuturor celor care au dreptul. 

În urmă cu exact două luni, pesta porcină punea lacătul pe una dintre cele mai mari afaceri din Tulcea. Un producător de mezeluri, care avea şi propriul complex zootehnic, a fost nevoit să sacrifice peste 48 de mii de porci. Abia azi, conducerea companiei a finalizat dosarul de despăgubiri. Pierderile financiare se ridică la aproximativ şapte milioane de euro.

În schimb, în gospodării, oamenii şi-a finalizat dosarele demult. Şi încă aşteaptă banii pentru animalele sacrificate. Unele au fost ucise în urmă cu câteva luni. 

Ştefan Doboş, primar Micula: În total au fost 18 şi, după câte ştiu eu, valoarea totală a fost de 18.026 lei, care, după câte am înţeles, au şi plătit la familii o parte. Cred că până la momentul de faţă s-au plătit 70-75 la sută din suma care trebuia achitată.

Petre Daea a dat asigurări că toţi vor primi despăgubiri. Iar pentru asta, vor fi folosite inclusiv fonduri europene. Declaraţia minstrului a venit la scurt timp după ce comisarul european pentru Agricultură a declarat că schema europeană de ajutor de criză nu poate fi accesată de fermierii români afectaţi de pesta porcină africană, pentru că reprezintă o „măsură de ultim resort". Astăzi, şi şeful statului a tras un semnal de alarmă. Klaus Iohannis a cerut Guvernului să grăbească plata despăgubirilor şi să ia urgent măsuri pentru a stopa răspândirea viruslui. 

"De săptămâni bune, autoritățile își demonstrează incompetența în a stopa acest dezastru și par să urmărească, de pe margine, cum acest virus se răspândește, fără să vedem și măsuri adecvate, ferme și eficiente de aducere sub control a situației", spune preşedintele într-o scrisoare adresată Executivului.

Autorităţile din Bulgaria au luat o primă măsură. Într-o lună, au ridicat un gard lung de 133 de kilometri la graniţa cu România, între Silistra şi Vama Veche, pentru a preveni accesul animalelor infectate cu virusul Pestei Porcine Africane. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Criza pestei porcine. Virusul a intrat în ţară din vina oamenilor, explică Ministrul Agriculturii