Antena Meniu Search
x

Video Cum alegem bradul, decoraţiunile sau cadourile de Crăciun. Idei sustenabile pentru sărbători fără risipă

În loc să aducă linişte şi bucurie, sărbătorile au ajuns un maraton al cumpărăturilor în exces. Umplem coşurile, gătim mai mult decât putem mânca şi căutăm cele mai în vogă decoraţiuni de Crăciun, ca să avem un brad care să facă valuri pe Instagram. Sunt alegeri cu un impact negativ asupra mediului. Iată ce putem schimba.

de Ioana Matei

la 14.12.2021, 20:53

Vezi și

Este al doilea an în care Teodora se pregăteşte să îmbodobească o plantă decorativă, în locul tradiţionalului brad de Crăciun. A fost o decizie firească, în drumul către o viaţă sustenabilă şi la care a ajuns cu paşi mici. A început prin a refolosi, în loc să arunce. Desenele copiilor sau eşarfele se transformă în ambalaje pentru cadouri. "Important este să păstrăm tradiţia, obiceiul, ideea de a ne aduna în jurul unui pom", crede Teodora Ghenciu

Cum alegem ecologic bradul de Crăciun

Un brad are nevoie de zece ani ca să ajungă la dimensiunile celor pe care îi împodobim la fiecare Crăciun. Alternativele cele mai prietenoase cu mediul sunt brazii improvizaţi din materiale reciclate, cei desenaţi pe un perete din casă sau instalaţiile luminoase. Şi brazii în ghiveci sunt o variantă, cu condiţia să ai unde să îi plantezi, imediat după sărbători. Dacă alegem, totuşi, un brad artificial, specialiştii spun că este bine să îl refolosim cel puţin 10 ani pentru ca impactul asupra mediului să fie comparativ cu achiziţionarea unuia natural. 

Decoraţiuni sustenabile pentru sărbătorile de iarnă

Pe acelaşi subiect

Şi, cum orice brad trebuie împodobit, regula de aur este să folosim ceea ce avem deja şi să nu schimbăm globurile după trenduri. "Avem zeci, sute de globuri, de beteală. Da, din plastic, dar scopul este să le folosim cât de mult putem", spune Teodora Ghenciu. Dacă vrem totuşi să cumpărăm ceva nou, există alternative ecologice, realizate din hârtie, textile sau lemn. "Ăsta e placaj din fag, care e făcut la noi, în România, la Sighetul Marmaţiei. Aţa este de la Sibiu", arată Laura Leonte, artizan. Ea le propune părinţilor să creeze, alături de copii, propriile ornamente de Crăciun. "Să nu uităm să facem cruciuliţele noastre româneşti şi, pe de altă parte, să investeşti obiectul cu o anumită trăire", adaugă Laura Leonte

În plus, românii au prostul obicei de a găti pentru trei zile de Crăciun cât pentru o săptămână. Ce rămâne, ajunge la gunoi. Datele arată că fiecare dintre noi aruncă anual 130 de kilograme de alimente. "Este foarte important să ne facem o listă şi să o verificăm înainte să mergem la magazin şi, evident, să nu mergem la magazin cu burta goală", recomandă Oana Groşanu, specialist în sustenabilitate. Anul acesta, am putea să renunţăm la bomboanele de pom ambalate individual. Le savurăm în câteva secunde, însă foliile de plastic în care sunt ambalate se descompun în 80 de ani.  

Idei de cadouri sustenabile pentru Crăciun

Crăciunul este sinonim cu cadouri, însă şi aici, putem alege sustenabil. Mai bine mai puţine şi practice decât multe şi inutile. "Cât mai puţin ambalate şi, pe cât se poate, produse local", preferă Teodora Ghenciu. "Bilete la concert, teatru, evenimente sportive, voucher pentru restaurante şi, de ce nu, plantarea unui copac" - sunt doar câteva sugestii oferite de Oana Groşanu.

Anual, 50 de milioane de brazi sunt tăiaţi, doar în Europa, în perioada Crăciunului. Majoritatea ajung la gunoi. În plus, studiile arată că excesele pe care le facem de sărbători cresc amprenta de carbon cu 6 procente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Cum alegem bradul, decoraţiunile sau cadourile de Crăciun. Idei sustenabile pentru sărbători fără risipă