Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii care vor petrece sărbătorile în carantină, dacă aleg să vină acasă. "N-am furat, ca să intru la puşcărie"

Se apropie sărbătorile, iar românii plecaţi la muncă în străinătate revin acasă. Mulţi dintre ei vor petrece însă Crăciunul şi Revelionul în carantină, pentru că nu îndeplinesc noile condiţii de intrare în ţară. Una din patru persoane care a trecut zilele acestea prin vama Nădlac nu era vaccinată sau testată.

de Daciana Cordoş

la 13.12.2021 , 20:15

Vestea că va petrece următoarele 14 zile în carantină l-a luat prin surprindere pe un bărbat care vine din zona roşie. Nu este vaccinat şi nu a făcut un test PCR cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în România, aşa cum stabilesc măsurile intrate în vigoare în urmă cu trei zile. Dacă s-ar fi testat, ar fi scăpat cu 10 zile de carantină. Întrebat dacă nu a sunat pentru a se documenta, acesta răspunde că nu.

Altă persoană, acelaşi răspuns. "Vin din Germania. Nu m-am documentat înainte, dar am văzut pe Facebook", mărturiseşte un bărbat. Nu sunt singurii. Tavi este un alt român nevaccinat şi fără test care a aflat de noile condiţii direct de la ghişeul vameşului. Perspectiva izolării îl face să ia o măsură radicală. "O să mă întorc înapoi", în Italia. "Nu-mi convine să stau 10 zile închis, că n-am făcut nimic. N-am furat, ca să intru la puşcărie". 

Aproape toată lumea din autocarul cu care Tavi a venit din Italia, ţară aflată în zona galbenă, este plin de persoane neimunizate. "Dacă mă trimite în carantină stau în carantină", spune un bărbat, iar o femeie comentează: "Da, ştiu, respect carantina, care e problema". Un singur pasager are motive de bucurie, face Crăciunul acasă. "Da, liniştit, în ţară, nu mă bagă în carantină"

Vezi și

Aglomeraţie la vama Nădlac. Un sfert din cei verificaţi intră în carantină

Din cauza verificărilor, vama Nădlac s-a aglomerat de autocare şi microbuze pe sensul de intrare în ţară. Angajaţii DSP detaşaţi aici abia fac faţă. "Carantinaţi sunt undeva la 1500 aproximativ, la 12 ore. E foarte mult", este de părere Emanuel Steasni, DSP Arad. Adică un sfert dintre persoanele verificate. Autorităţile îi îndeamnă pe oameni să se informeze înainte să plece din ţările în care locuiesc. "Problema e în felul următor: mulţi sunt dezinformaţi sau prost informaţi de ţările din care vin pentru că fiecare întreabă în ţara respectivă şi fiecare ţară are legile ei", explică Emanuel Steasni.

Cei care vin din afara spaţiului european au de respectat condiţii şi mai dure. Chiar şi vaccinaţii ori cei trecuţi prin boală tot trebuie să facă un test PCR. În plus, valabilitatea este mai mică decât în ţările din Uniunea Europeană cu o zi.

Daciana Cordoş Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Românii care vor petrece sărbătorile în carantină, dacă aleg să vină acasă. "N-am furat, ca să intru la puşcărie"