Antena Meniu Search
x

Cum aplici corect tratamentele necesare pentru o cultură de viță de vie sănătoasă și rodnică

Nimic nu se compară cu un vin bun, savurat la ceas de seară, nu-i așa? Mai ales dacă este unul obținut din propria recoltă de viță de vie, de care te-ai ocupat cu multă responsabilitate pe tot parcursul anului!

Tratamente pentru o viţă de vie sănătoasă şi rodnică
Tratamente pentru viţa de vie - Shutterstock

Nimic nu se compară cu un vin bun, savurat la ceas de seară, nu-i așa? Mai ales dacă este unul obținut din propria recoltă de viță de vie, de care te-ai ocupat cu multă responsabilitate pe tot parcursul anului! Pentru a avea însă o cultură bogată și struguri gustoși de fiecare dată, este necesar să ții cont de câteva etape la întreținerea viței de vie.

Care sunt acestea, și, mai ales, ce implică fiecare? Le prezentăm în detaliu mai jos.

Lucrările de plantare și îngrijire

De regulă, vița de vie se plantează la început de primăvară, în martie-aprilie, când temperatura din interiorul solului este de minimum opt grade Celsius. Fiind o plantă care iubește soarele, aceasta se cultivă în locurile cu multă lumină. În plus, pentru ca butașii să nu putrezească, este important să se efectueze înainte de plantare câteva lucrări de drenare a solurilor, mai ales pe terenurile cu o umiditate ridicată.

De asemenea, planta are nevoie de protecție și împotriva dăunătorilor și a bolilor, care pot apărea ca urmare a condițiilor climatice dintr-o anumită perioadă. Primăvara se urmărește combaterea buruienilor,, iar tratamentele de protecție împotriva bolilor se aplică pe tot parcursul perioadei de vegetație.

Tratamentele viței de vie înainte de înflorit

Primăvara, înainte de înflorirea viței de vie, agenții patogeni  pot provoca daune serioase culturilor. Poți recurge la tratamente de contact, în prima parte de vegetație, cum ar fi luna aprilie, care acționează la exteriorul plantei. Tratamentele sistemice care pătrund în profunzimea plantei, în țesuturi, se vor efectua în continuare pe măsură ce lăstarii cresc și se dezvoltă suprafața foliară.

Cele mai des întâlnite probleme care pot apărea în această etapă sunt mana (care se manifestă prin apariția unor pete galbene și a unui puf albicios pe suprafața frunzelor) și făinarea. Pe lângă acestea, poate apărea și molia verde a strugurilor care trebuie combătută înainte de a produce pagube.

Pentru prevenirea infecțiilor cu aceste boli, se recomandă utilizarea unor fungicide pe bază de dimetomorf, metrafenonă și ditianon, substanțe cu efect preventiv, curativ și antisporulant.

Tratamentele viței de vie după înflorit

După înflorirea viței de vie și, ulterior, când boabele de struguri încep să crească, planta are nevoie de o atenție sporită, pentru a a asigura ajungerea la maturitate a unor struguri sănătoși. De aceea, protecția împotriva bolilor  este esențială.

De exemplu, pentru combaterea putregaiului cenușiu, care se manifestă prin brunificarea boabelor de struguri și acoperirea acestora cu fructificațiile ciupercii, un puf de culoare cenușie, este recomandat să se aplice un fungicid încă de la finalul perioadei de înflorire, în scop preventiv, dar și înainte de coacerea totală a fructelor.

O altă boală care afectează vița de vie după înflorire este putregaiul negru, care se manifestă prin apariția unor pete maro-gălbui, de până la un centimetru în diametru. Petele se dezvoltă rapid și țesuturile frunzelor necrozează. În cele din urmă, infecția ajunge la boabele de struguri, acoperite apoi de fructificațiile ciupercii.

Principalul factor care cauzează aceste infecții ale viței de vie este umiditatea crescută, motiv pentru care aplicarea din timp a unor fungicide este esențială. De asemenea, o recomandare este să recurgeți la produse din mai multe familii chimice, pentru a fi prevenită dezvoltarea unor forme de rezistență în fața fungicidelor.

Se vor aplica concomitent tratamente pentru mană și făinare.

Sfaturi generale pentru aplicarea corectă a tratamentelor la vița de vie

Nu în ultimul rând, pentru ca tratamentele realizate să fie cu adevărat eficiente, este necesar să ții cont de câteva informații:

  • Citește cu atenție instrucțiunile de utilizare a erbicidelor, insecticidelor și fungicidelor și respectă dozele recomandate de producători;

  • Ține cont de pauzele care trebuie făcute între două aplicări ale aceluiași produs;

  • Alternează produsele din familii chimice diferite, pentru o protecție sporită și pentru  evitarea apariției formelor de rezistență;

  • Aplică tratamentele de protecție a viei atunci când nu este vânt (pentru ca substanțele să nu fie dispersate și să ajungă la plantă), când nu plouă și când temperatura nu este una caniculară (sub 30 de grade Celsius).

  • Respectă timpul de pauză (nr. de zile de la aplicarea produsului și până când se pot recolta strugurii).

Sursa foto: Shutterstock.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Cum aplici corect tratamentele necesare pentru o cultură de viță de vie sănătoasă și rodnică