Antena Meniu Search
x

Video Cum ne protejăm împotriva căpuşelor. Secretele ascunse ale bolii Lyme

Urmează acum acele sfaturi punctuale, de notat cu liniuţă, care ne ajută să ne ferim copilul de unul dintre pericolele sezonului-căpuşele. Vă încurajăm indiscutabil şi noi către cât mai multă mişcare în aer liber. E necesară doar puţină atenţie. Aşadar, ce facem dacă observăm parazitul pe pielea copilului şi când ar trebui să ne alarmăm, aflăm din materialul pregătit de colega noastră, Antonia Gasparovici. 

Antonia Gasparovici
de Antonia Gasparovici

la 17.05.2023, 12:50

Vezi și

Sezonul cald şi joaca înseamnă, în mod clar, o ţinută lejeră pentru copii, pantaloni scurţi şi tricouri. Adică multă piele expusă.

"Înainte de plimbarea în parc, este obligatoriu să pulverizăm pe piele un spray cu acţiune repelentă, dar care să fie adecvat vârstei copilului. În plus, este foarte important să îl  folosim conform instrucţiunilor de utilizare şi să îl reaplicăm ţinând cont de recomandările producătorului", transmite reporterul Observator, Antonia Gasparovici.

Un truc util este să îmbrăcăm copilul cu haine în culori deschise. Aşa avem mai multe şanse să observăm rapid căpuşele agăţate pe ţesătura lor.

Irina Antonescu, medic pediatru: Avem pantofi şi nu avem sandale, sau avem sandale şi şosete, avem pantaloni lungi. 

Pe acelaşi subiect

Pentru un plus de siguranţă, şosetele pot fi trase deasupra pantalonilor. Astfel, căpuşele se pot prinde de ţesătura şi sunt şanse mari să cadă înainte să ajungă la piele. 

Adrian Marinescu, medic infecţionist: O mare grijă trebuie să avem cu copiii mici, de fiecare dată când vin de la iarbă verde este bine să vedem dacă au sau nu căpuşe şi ne uităm în rpimul rând la scalp, este zona unde de obicei este mai greu să le indentificăm. 

Iar dacă, din păcate, în urma verificării de rutină, găsim o căpuşă, trebuie să acţionăm cât mai repede.

Irina Antonescu, medic pediatru: Preferabil este să mergem să o scoată un cadru medical, dacă nu avem cum, cu o pensetă şi există chiar pensete speciale pentru a scoate căpuşele, se apucă de cap, nu de corp şi se scoate prin rotire, nu se striveşte căpuşa, nu se aplică substanţe chimice -06.52 dezinfectăm locul, dacă nu avem dezinfectant, spălăm locul cu apă şli săpun. 

Unele căpuşe transmit borrelia, bacteria care nedescoperită şi netrată corect şi în timp util, produce Boala Lyme. După muşcătura căpuşei purtătoare a acestei bacterii, în aproximativ două- trei săptămâni pot apărea simptome precum febră, erupţie la nivelul pielii care se extinde, frisoane, dureri de cap, oboseală şi senzaţia de gât imobilizat. Din păcate, există şi cazuri în care muşcătura  trece neobservată mai ales că simptomele diferă de la un pacient la altul. Simptomele debutului bolii Lyme se pot asemăna, în unele cazuri, cu cele ale unei gripe.

Irina Antonescu, medic pediatru: Dacă am venit din parc şi am găsit căpuşa, o scot. Dar dacă am găsit căpuşa a doua zi, iau şi antibiotic profilactic. Antibioticul se ia o singură zi, aşa încât prefer să iau şi să evit riscul contaminării cu boala Lyme decât să stau şi să mă trezesc cu surprize.

Netrată la timp, boala Lyme poate provoca meningită, paralizie facială, artrită însoţită de dureri articulare şi, uneori, afecţiuni cardiace. I se mai spune şi boala cu o mie de feţe...Şi e ste periculoasă atât pentru copii, cât şi pentru adulţi

Irina Antonescu, medic pediatru: Este o boală foarte parşivă, o căpuşă transmite nu numai borrelia, căpuşa este un rezervor pentru mai multe bacterii şi mai multe virusuri.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Vorbim de febra butonoasă, de babesioză, encefalită de căpuşă, există situaţii în care vorbim de complicaţii, de forme severe care într-adevăr ne pot pune sănătatea în pericol. 

Folosirea produselor cu acţiune repelentă şi hainele lungi, care să acopere cât mai mult din suprafaţa pielii rămân cele mai importante recomandări pentru prevenţie, alături de verificarea atentă a pielii. În plus, folosirea unui pieptene mic poate fi de ajutor în depistarea căpuşelor prinse de scalp. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri sociale » Cum ne protejăm împotriva căpuşelor. Secretele ascunse ale bolii Lyme