Antena Meniu Search
x

Cum să fii convingător când susții un pitch sau o prezentare

Pitchurile pentru clienți și prezentările interne sunt ingrediente cheie pentru succesul unei companii, indiferent dacă lucrezi în vânzări, dacă faci parte din echipa de management sau din cea de new business.

de Redactia Observator

la 06.05.2019, 15:59

Sfaturi pentru susţinerea unei prezentări
Sfaturi pentru susţinerea corectă a unei prezentări - Shutterstock

Pitchurile pentru clienți și prezentările interne sunt ingrediente cheie pentru succesul unei companii, indiferent dacă lucrezi în vânzări, dacă faci parte din echipa de management sau din cea de new business.

Indiferent dacă vrei să vinzi ideea ta unui investitor sau să convingi echipa să se implice într-un nou proiect de dezvoltare, este important să fii convingător și să îți susții punctul de vedere ca la carte. Iată câteva trucuri care te vor ajuta:

Acordă atenție formei în care comunici

Conținutul și cuvintele pe care le folosești reprezintă o parte importantă a formei în care comunici, dar trebuie să fie completate de felul în care livrezi mesajul. Limbajul corpului și tonul vocii trebuie să transmită entuziasm și încredere. Ideal ar fi să ai la îndemână și un suport pe care să îl poți folosi când explici, pe lângă slide-uri, așa cum ar fi un flipchart.

Fii pozitiv

Foarte mulți oameni se tem de reacția pe care o poate avea publicul la spusele lor și devin anxioși în legătură cu asta. Emoțiile negative te pot împiedica să îți susții ideile într-un mod eficient, așa că trebuie să înveți să le gestionezi. Gândește-te la obiectivele tale pentru a fi inspirat și pentru a-ți depăși emoțiile.

Empatizează

Secretul succesului în vânzări este empatia. De aceea, e important să înțelegi nevoile și dorințele publicului și să rezonezi la provocările și problemele de care aceștia se lovesc, ca să îți poți oferi soluțiile în cel mai bun mod cu putință. Pune întrebări și încearcă să afli cât mai multe detalii de acest gen și apoi oferă-le cea mai bună modalitate de a depăși aceste provocări.

Prezintă soluții, nu caracteristici

Oricât de mult ți-ar plăcea produsul sau serviciul despre care vorbești și oricât de inovatoare ți-ar părea caracteristicile acestuia, e important să te concentrezi pe prezentarea lui ca o soluție la problemele consumatorilor. Cum îi va ajuta și ce poate face pentru ei, cum le va îmbunătăți viața și cum le va deveni sprijin pentru atingerea obiectivelor? Răspunde întâi la aceste întrebări și menționează ulterior calitățile extra ale produsului sau ale serviciului despre care vorbești.

Vino cu argumente

Pregătește-te bine pentru contestarea soluțiilor pe care le prezinți și învață să argumentezi în favoarea produsului sau serviciului despre care vorbești. Ia în calcul toate scenariile posibile și fii mereu pregătit pentru obiecții. E important să ai răspunsurile la tine pentru a le transmite și celorlalți încrederea pe care o ai în soluția oferită.

Pregătește-ți încheierea

La finalul prezentării sau al pitchului, trebuie să lași o impresie puternică, să faci oamenii curioși, să le stârnești interesul și să îi convingi să-și dorească să afle mai mult, să fie siguri că ai încredere în soluția ta și să le arăți că îți cunoști produsul mai bine decât oricine. Pregătește o încheiere puternică și impresionantă și arată și cu această ocazie că ești încrezător în ceea ce faci și în ideile pe care le vinzi.

Negociază

Odată ce un potențial client  a analizat decizia intern și vrea să îți cumpere soluția, va încerca să o obțină la cel mai bun preț. Este momentul să fii un bun negociator, să arăți că ești conștient de valoarea soluției pe care o oferi și să știi când să refuzi o ofertă, dacă nu este una profitabilă. Folosește puterea tăcerii în avantajul tău și fii categoric atunci când faci afirmații legate de preț.

Aceste trucuri te vor ajuta să îți vinzi mai bine ideile, produsele sau serviciile. Nu uita de follow up după o astfel de prezentare, fii pregătit pentru respingere și înarmează-te cu încredere și seriozitate în tot ceea ce faci.

Sursă foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Cum să fii convingător când susții un pitch sau o prezentare