5 tipuri de cuțite pe care orice gospodină trebuie să le aibă în bucătărie
Orice gospodină care se respectă trebuie să aibă în bucătărie mai multe tipuri de cuțite, în așa fel încât gătitul să fie o plăcere, nu să devină un chin.
Orice gospodină care se respectă trebuie să aibă în bucătărie mai multe tipuri de cuțite, în așa fel încât gătitul să fie o plăcere, nu să devină un chin. Nu este deloc plăcut atunci când te apuci de gătit și ești nevoită să tai legumele, carnea, fructele, pâinea, să toci sau să tranșezi cu cuțite nepotrivite. Iată cele mai des folosite cuțite pe care trebuie să le ai și tu!
Cuțitul de masă
Cuțitul de masă se regăsește în setul de tacâmuri clasic și nu trebuie să lipsească din nici o bucătărie. Este un cuțit ușor manevrabil, care se folosește la masă, cu vârful bont și care nu este destinat pentru a tăia sau felia alimente cu cosistență tare. Cei de la Hendi au câteva modele de cuție de masă care ar putea să-ți completeze colecția de acasă, în cazul în care ai nevoie. Dacă te decizi să cumperi un set nou de cuțite de masă, alege modele din inox. Sunt lucioase, fine, elegante și se curăță perfect cu detergent de vase obișnuit.
Cuțitul pentru tăiat legume
Acest cuțit este unul de dimensiuni relativ mici, cu mâner și lamă scurte. Uneori, lama este chiar mai scurtă decât mânerul. Cuțitul pentru legume, așa cum îi spune și numele, se folosește la curățarea cartofilor, morcovilor, dovleceilor, cepei, usturoiului, castraveților - practic, a legumelor cu coajă care trebui obligatoriu îndepărtată. De asemenea, este folosit și pentru eliminarea semințelor, atunci când este cazul. Acest cuțit nu ar trebui să lipsească din bucătăria nici unei gospodine doarece îi ușurează foarte mult munca. Se mânuiește ușor - fiind mic și manevrabil - se spală rapid și nici nu ocupă un loc prea mare în dulap.
Cuțitul pentru feliat pâine
Cuțitul de pâine este un cuțit cu mânerul mai lung și mult mai fin, cu lama îngustă și cu zimți mari. Dacă este bine ascuțit, acest cuțit feliază perfect pâinea, dar și alte produse de patiserie. Dacă nu îl ai în casă, îți recomandăm să-l cumperi. Vei vedea că, odată ce-l folosești, îl vei folosi mereu. Feliatul oricărui sortiment de pâine, de la cele mai moi și pufoase până la cel cu coaja groasă și tare va deveni o plăcere.
Cuțitul bucătarului
Cuțitul bucătarului ar putea înlocui cu succes toate celelalte cuțite pe care le ai în bucătărie. Este bun și la tranșat bucăți mari de carne, și pentru curățarea legumelor, este potrivit și la feliere, tocare, mărunțire, dezosare. Este cuțitul universal, bun la toate. El are trei tipuri de lame: lama germană, franceză și japoneză. Lama germană are o rază de curbură care se păstrează pe toată lungimea tăișului, cea franceză are o rază de curbură mai puțin pronunțată, care se accentuează spre vârful cuțitului, iar lama japoneză are o rază de curbură mai mică decât cea a cuțitului cu lamă franceză, iar forma lui este asemănătoare cu cea a unui satâr. Potrivit jurnaliștilor de la Finecooking, cutițul bucătarului se alege în funcție de greutatea lui, de cât de comod te simți folosindu-l și în funcție de mărimea acestuia.
Cuțitul pentru friptură
Este un cuțit pe care îl folosești la masă atunci când tai friptura în farfurie sau pe care îl folosești în bucătărie, când porționezi carnea friptă. Este foarte practic și util. Acest cuțit este asemănător cu cuțitul bucătarului: datorită faptului că are o lamă destul de lată, care se aseamănă cu o baionetă, este ascuțit, uneori zimțat, cu vârful răsucit ușor în sus. Se folosește la masă împreună cu o furculiță - pentru felierea fripturii din farfurie.
Sursa foto: Dreamstime
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰