Antena Meniu Search
x
LIVE

Românii, obligaţi să îşi schimbe buletinele. Data până la care trebuie implementate noile cărţi de identitate

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marcel Boloş, a anunţat că noile cărţi de identitate electronice vor trebui implementate în România până la finalul anului 2024.

De Redactia Observator la 23.02.2022, 15:24
Cartea de identitate electronică va fi implementată până la finele anului 2024
Cartea de identitate electronică va fi implementată până la finele anului 2024

Cartea de identitate electronică este un proiect mult aşteptat, iar deadline-ul de implementare este trimestrul IV al anului 2024, a afirmat marţi ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marcel Boloş, notează Agerpres.

"Este un proiect mult aşteptat şi, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, avem în responsabilitate cartea de identitate electronică împreună cu semnătura electronică calificată. Avem trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare.

Sigur că este un termen destul de strâns, dar o să vedeţi în perioada următoare, că ne adunăm partea aceasta de resursă sau experţii de care avem nevoie pentru analiza de flux, analiza de business, astfel încât proiectele acestea mari de transformare digitală ale statului, prin ceea ce va însemna elaborarea documentaţiilor tehnico-economice să le putem scoate la licitaţie şi să putem cât de rapid să operaţionalizăm această structură", a menţionat Marcel Boloş la o conferinţă.

De ce este importantă trecerea la cărţi de identitate electronice

Pe acelaşi subiect

Marcel Boloş a subliniat că acest proiect este important şi pentru marile servicii publice. "Este foarte important, nu numai pentru cartea de identitate electronică, dar şi pentru marile servicii publice: sănătate, partea de educaţie, evenimentele de viaţă, administraţia locală.

Discutam dimineaţă cu colegii despre această posibilitatea de avea o anumită formă de cloud pentru serviciile locale pentru că, inclusiv primăriile, trebuie să dispună de aceste instrumente de modernizare, fiindcă oraşele viitorului cam spre aceasta se îndreaptă, spre a asigura interoperabilitatea bazelor de date şi a face din acest punct de vedere serviciile publice mult mai accesibile pentru oameni.

Deci răspunsul este trimestrul IV 2024 - şi facem toate demersurile necesare pentru ca aceste lucruri să poată să prindă contur", a precizat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. 

Până în 2031, toţi românii vor avea astfel de buletine

Proiectul pilot a fost iniţiat la începutul lunii august 2021 la Cluj-Napoca, însă s-ar putea extinde la nivel naţional.

Noile cărţi de identitate au dimensiunea unui card bancar şi pe lângă informaţiile care se află şi pe actualele buletine vor avea şi un cip pe care vor fi stocate două amprente digitale şi o amprentă facială. Vor fi şi alte elemente de siguranţă care se regăsesc şi pe cărţile de identitate din alte ţări europene. Şi asta pentru că, spun poliţiştii, buletinele clasice româneşti sunt cel mai uşor de falsificat.

Românii vor putea alege şi pentru buletine fără cip, tot de dimensiunea unui card bancar, însă nu le vor putea folosi şi pentru a ieşi din ţară. Pentru a ieşi din ţară vor avea nevoie de un paşaport care va avea un cip. Până în anul 2031, toate cărţile de identitate din România vor fi înlocuite.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Românii, obligaţi să îşi schimbe buletinele. Data până la care trebuie implementate noile cărţi de identitate