Antena Meniu Search
x

De ce apar bolile biliare? Tratament digestie

Afectiunile biliare incadreaza o gama larga de boli si se afla in stransa legatura cu afectiunile sistemului digestiv. Vezica biliara, denumita si colecist, este o anexa a ficatului care se contracta in functie de alimentele ingerate pentru a secreta bila.

- farmacialapretmic.ro

Afectiunile biliare incadreaza o gama larga de boli si se afla in stransa legatura cu afectiunile sistemului digestiv. Vezica biliara, denumita si colecist, este o anexa a ficatului care se contracta in functie de alimentele ingerate pentru a secreta bila (fierea), printre altele, cu rol in digerarea alimentelor.

Cand actiunile bilei nu sunt indeplinite corespunzator apar afectiunile biliare, motiv pentru care tratamentul digestiei trebuie instalat inca din timp.

Cauzele afectiunilor biliare

Atunci cand bila nu este eliminata si drenata corespunzator, apare colecistita, manifestata prin dureri in partea dreapta superioara a abdomenului, la scurt timp dupa masa. Cand fluxul bilei nu se desfasoara in directia corecta, apare diskinezia biliara care, netratata, poate afecta pancreasul, iar durerea apare in partea stanga superioada a abdomenului. Calculii biliari pot determina aparitia litiazei biliare, dar si a colicii biliare care se manifesta prin senzatie de greata si voma, balonare, pierderea apetitului si chiar aparitia icterului. Colica biliara se manifesta deseori prin senzatie de amar in gura. De asemenea, inflamatia cailor biliare provoaca angiocolita, iar ficatul marit, greata, febra, starea generala de molesala sunt primele simptome. In cazul afectiunilor biliare, factorii de risc sunt dieta bogata in grasimi si alimentatia necorespunzatoare, obezitatea, sedentarismul, oboseala cronica si stresul, dar si factorul genetic poate avea un rol important.

Tratamentul afectiunilor biliare

Daca nu ne referim la litiaza biliara, care in majoritatea cazurilor se trateaza prin interventie chirurgicala, celelalte afectiuni pot fi, in prima faza, tratate printr-un regim alimentar adecvat. Este important sa se elimine grasimile, dulciurile, prajelile si produsele procesate din alimentatie si sa se evite orice fel de abuz alimentar. De asemenea, se recomanda evitarea alcoolului si a tutunului, dar si a bauturilor acidulate din comert. Tratamentul digestiei poate sa includa suplimente alimentare pentru sanatatea tractului gastro-intestinal, pentru sustinerea digestiei si reglarea tranzitului intestinal, dar si suplimente cu rol hepatoprotector si hepatoregenerator.

Prevenirea afectiunilor biliare

Pe langa o alimentatie sanatoasa si echilibrata se recomanda combaterea obezitatii, dar si a stresului si a oboselii cronice. De o reala importanta in prevenirea afectiunilor biliare si gastrointestinale este practicarea sportului. Miscarea fizica, minim 30 de minute pe zi, are rolul de a stimula tranzitul intestinal si de a favoriza metabolismul. Consumul mare de lichide, de preferat apa sau ceaiuri neindulcite, sustine nu doar digestia, dar si eliminarea bilei in conditii normale si prevenirea formarii calculilor biliari.

Sfaturi utile

Persoanele predispuse catre afectiuni biliare pot consuma ceaiuri de galbenele, de anghinare, de armurariu sau papadie, acestea sustinand sanatatea ficatului si stimuland secretia biliara. Totodata, se recomanda a se mesteca incet si un timp indelungat alimentele, iar procesul in sine sa fie facut stand la masa, nu in picioare si nu in mers, pentru a nu suprasolicita sistemul digestiv. Este esential ca din meniul zilnic sa nu lipseasca fibrele, obtinute din cereale integrale, si probioticele, obtinute din iaurt natural, muraturi in saramura, soia fermentata sau din suplimentele alimentare pe baza de culturi lactice vii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » De ce apar bolile biliare? Tratament digestie