Video De ce găsești mai des dulciuri la reducere decât legume. Promoțiile care ne afectează sănătatea
Promoțiile oferite de marile lanțuri de supermarketuri încurajează oamenii să cumpere alimente nesănătoase. E concluzia unui studiu din Franţa care se aplică şi la noi în ţară. În magazine găsim mai degrabă discounturi la dulciuri sau snacksuri, decât la fructe şi legume. Explicaţiile ţin de cerere, dar şi de veniturile mai mici pe care le-ar avea retailerii dacă ar reduce preţul la produsele de calitate.
Dulciuri, snacks-uri sau băuturi carbogazoase. Sunt produse pe care le regăsim deseori la reducere. Estimările arată că aproximativ 80% din promoţiile din magazinele de la noi se fac la alimente mai puţin sănătoase. Pline de sare, zahăr, grăsimi sau aditivi alimentari. Asta în timp ce la fructe, legume, lactate sau carne discounturile sunt doar în proporţie de 20%.
"Fiecare supermarket are politica sa şi implementează într-o anumită formă aceste promoţii. În acelaşi timp, trebuie să ne amintim că orice formă de comerţ funcţionează pe bază de cerere", a explicat Elena Filip, specialist în comunicare retail.
"Produsele nesănătoase au, de regulă, costuri de producţie mai mici. Şi preţuri de vânzare mai mari. O pungă de chipsuri are un profit mai mare decât o legătură de ceapă. Mai degrabă te duci şi pui mâna pe o pungă de chipsuri la raft, decât să pui mâna pe un măr", a completat Feliciu Paraschiv, reprezentant Asociaţia Comercianţilor Mici şi Mijlocii.
Ce spun specialiștii despre aceste promoții
Produsele cu un termen mare de valabilitate sunt cele care creează şi dependenţă. Alternativa pentru promoţiile la produsele nesănătoase e marca proprie. Alimente de o calitate bună şi la un preţ avantajos.
"Marca proprie a avut o creştere foarte mare. Mai puţin în 2024 când a fost pe primul loc promoţia şi după aceea marca proprie", spune Elena Filip.
Un studiu realizat recent în Franţa, în care s-au analizat cinci mii de promoţii, arată că doar unul din zece discounturi implică alimente sănătoase precum fructele, legumele sau leguminoasele. 66% sunt prea grase, prea dulci sau prea sărate.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰