Antena Meniu Search
x

Video De ce tinerii români aleg să nu se mute de la părinţi. Unu din doi tineri amână să îşi înceapă viaţa pe cont propriu

Un nou studiu EUROSTAT arată că unul din doi tineri români încă mai locuieşte cu părinţii chiar si dupa 25 de ani. Numărul tinerilor care stau mult după vârsta de 18 ani în casa părinţilor a crescut alarmant, la nivel european, în ultimii 10 ani. România se află pe locul 11 în ţările europene, cu peste 2 milioane de tineri cu vârste între 18-34 care încă nu şi-au început viaţa pe cont propriu.

de Redactia Observator

la 27.05.2022, 14:15

Vezi și

Ioana Matei, reporter Observator: Există mai multe motive, spun specialiştii şi surprinzător, nu toate sunt legate de lipsa banilor aşa cum poate că ne-am fi aşteptat. Cu toate că acesta este principalul motiv pentru care majoritatea tinerilor amână să îşi înceapă o viaţă pe cont propriu, salariile oferite tinerilor începători în România sunt foarte mici. De exemplu, salarul minim de 1,500 de lei nu ajunge nici măcar pentru plata chiriei şi a întreţinerii în condiţiile în care chiriile în Bucureşti depăşesc 300 de euro. Alt motiv principal ar fi schimbarea de mentalitate a tinerilor din ziua de astăzi. Specialiştii vorbesc despre un termen, adultescenţă. Adică, o amânare a responsabilităţilor a tinerilor din ziua de azi şi o continuare a adolescenţei. Le este mai comod să rămână cu părinţii şi să se poată ocpa de alte lucruri, inclusiv de continuarea studiilor. În plus, şi vârsta la care se căsătoresc a crescut foarte mult faţă de anii 90 cam cu 10 ani. În medie, acum se căsătoresc la 32 de ani faţă de 23 în urmă cu 30 de ani şi mai există încă câteva motive pentru această tendinţă în creştere la nivelul Uniunii Europene. 

Datele Eurostat arată că una din două tinere românce încă mai stau cu părinţii, în timp ce, la bărbaţi, ponderea este mai mare, de 6 din 10, în scădere totuşi faţă de 2011, când 7 din 10 bărbaţi locuiau cu părinţii. Vârsta medie a adulţilor români care încă nu s-au mutat de la părinţi este de 28 de ani, cu 1,5 ani peste media europeană. Bărbaţii stau până la 30, femeile până la 26.

În topul clasamentului sunt croatii, slovacii şi italienii. Şi spaniolii sunt peste noi, motiv pentru care, în Spania, Guvernul a introdus o subvenţie de 250 de euro pe lună acordată tinerilor cu venituri mici, pentru a-i ajuta să se mute din casa părinţilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » De ce tinerii români aleg să nu se mute de la părinţi. Unu din doi tineri amână să îşi înceapă viaţa pe cont propriu