Antena Meniu Search
x

Video De ce tot mai multe cupluri aleg să doarmă în paturi separate. Noua modă, denumită "divorţul somnului", are multe beneficii

La bine şi la somn. Zicala nu mai e valabilă o dată cu apariţia unui nou trend, "divorțul somnului". Tot mai multe cupluri aleg să doarmă în paturi separate, fără ca asta să le afecteze relaţia. Moda nu îi convinge încă pe românii care cred că, indiferent dacă partenerul sforăie sau are alte obiceiuri de somn, trebuie să-i fii aproape.

de Redactia Observator

la 28.04.2023, 21:07

Vezi și

Să nu mergi la culcare certat cu partenerul a devenit mai nou să nu mergeţi la culcare împreună. Noua modă, denumită divorţul somnului, nu îi convinge încă pe români.

Martor: E o idee buna sa doarmă separat? Nu, nu cred, unde e iubire și chimie nu văd de ce ar dormi separat.

Și totuși se întâmpla și, de multe ori, se și se recomandă pentru o relaţie echilibrată şi fericită. 

Clara Mihociu, reporter Observator: Sforăitul este una dintre principalele cauze care duce la decizia cuplurilor de a dormi separat. Sunt și alte motive precum preferințele diferite privind temperatura din dormitor sau luminozitatea din cameră. În același timp există și persoane cu un somn extrem de agitat, dar și programul diferit poate duce la o astfel de decizie, dacă unul dintre parteneri se culca foarte târziu și celălalt trebuie să se trezească foarte devreme.

Pe acelaşi subiect

Martor: Tre' să fie unul lângă altul, chiar dacă sforăie. Chiar dacă se ceartă. Ești și la bine și la rău când te iei.

Cel mai adesea, un cuplu alege să doarmă separat când în familie apare un copil

Irina Mitrea, Psiholog Institutul Socola Iaşi: Mamele își dedică timpul doar copilului și neglijează soțul atunci el e pe locul 2 dacă nu va acorda timp relației timp de calitate aceasta se va destrăma.

Iustin și Doiniţa sunt căsătoriți de aproape jumătate de secol. De câţiva ani, au stabilit de comun acord să nu mai împartă aceeași cameră. 

Reporter: Știați ca dormitul separat ajută?

Doiniţa: Da, acum la bătrânețe chiar dormim separat fiecare în camera lui. Ne uităm fiecare la programul lui la TV, nu avem aceleași programe.

Irina Mitrea, psiholog Institutul Socola Iaşi: Odată cu înaintarea în vârsta apar şi anumite tabieturi care de cele mai multe ori nu sunt în comun şi atunci apare această separare. Somnul e un aspect foarte important pentru o persoană dacă există lipsa lui sau e deficitar, apar și alte stări precum stări de nervozitate de anxietate. Ne frustrăm suntem nelinşitiţi și acestea adâncesc și mai mult relația atunci poate fi o soluție.

Moda vine din Statele Unite, unde unul din patru cupluri doarme în paturi sau dormitoare separate. 46% dintre americanii care încă dorm împreună, mărturisesc că visează să doarmă separat, dar încă nu au avut curaj să-i facă propunerea partenerului.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » De ce tot mai multe cupluri aleg să doarmă în paturi separate. Noua modă, denumită "divorţul somnului", are multe beneficii