Antena Meniu Search
x

De ziua lor, femeile au spus „NU” violenței domestice

A fost o zi în care femeile din lumea întreagă s-au sărbătorit prin acţiuni cât mai inedite. Au vrut cu orice preţ să demonstreze că sunt puternice şi luptătoare.

de Redactia Observator

la 09.03.2020, 15:22

Vezi și
  • Peste 80.000 de oameni au ieşit în capitala Mexicului.
  • În Mexic este ca şi cum am fi într-un război.

A fost o zi în care femeile din lumea întreagă s-au sărbătorit prin acţiuni cât mai inedite. Au vrut cu orice preţ să demonstreze că sunt puternice şi luptătoare.

În Bistriţa, de exemplu, doamnele sau domnisoarele au arătat că se descurcă perfect la volan în cadrul unui raliu dedicat lor, în vreme ce femeile din Oradea au spus NU violenţei, chiar de ziua lor. Totul printr-un falshmob pe ritm de dans în centrul oraşului.

Peste 80.000 de oameni au luat cu asalt străzile din capitala Mexicului. Cu cagule pe cap, zeci de femei s-au îmbrâncit cu scutierii, au spart vitrine, au rupt panouri publicitarea şi au vandalizat maşini. Potrivit presei străine, peste 60 de persoane au fost rănite iar 7 au fost arestate.

În Mexic este ca şi cum am fi într-un război. Este o criză umanitară din cauza numărului de femei dispărute şi ucise.

Protestele violente au pornit din cauza cazurilor tot mai mari de femei abuzate sau omorâte. Potrivit datelor în medie 10 femei pe zi sunt ucise în Mexic. Iar mii sunt date dispărute.

Ziua Femeii a fost marcată de violenţe şi în Turcia unde marşul fost interzis de guvernul de la Ankara pentru al doilea an la rând.

La Istanbul, s-au folosit gaze lacrimogene după ce protestatrii au încercat să rupă o baricadă a forţelor de ordine.

Între timp, în centrul Parisului, zeci de militante ale grupului feminist Femen au dezinfectat în mod simbolic străzile de ceea ce au numit virusul patriarhului care la fură femeilor drepturile. Îmbrăcate în combinezoane, dar cu bustul la vedere, participantele au aprins şi fumigene înainte de a fi alungate de autorităţi.

În alte zone ale capitalei franceze sute de femei au participat la marş pentru a cere drepturi egale şi diminuarea cazurilor de violenţă domestică. Manifestaţii similare au avut loc şi în alte mari capitale ale lumii. La Londra, printre participante s-a numărat şi actriţa Natalia Dormer din Game of Thrones.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » De ziua lor, femeile au spus „NU” violenței domestice