Video De Ziua Mondială a Alimentaţiei, specialiştii în au dezbătut dietele viitorului
Astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Alimentației. Peste 150 de țări din întreaga lume își unesc forțele, pentru a sensibiliza populația cu privire la problemele legate de foamete și sărăcie. Programul INOVALIMENT este angajamentul Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României în efortul de susținere a cercetării științifice, în vederea transformării sistemului alimentar într-unul durabil și sustenabil.
În ultimii 3 ani, Senatul Științific a organizat, prin acest program, numeroase conferințe și workshop-uri. Specialiştii în alimentaţie au dezbătut dietele viitorului, proteinele alternative din insecte sau valorificarea reziduurilor alimentare.
Lacramioara Frăsineanu, Manager de proiect: Am încercat să adunăm, în acest program, mai mulți specialiști din România și din afara țării, în scopul de a schimba mentalități, în ceea ce privește alimentația viitorului.
Fenomenul de foamete este cauzat, în principal, de schimbările climatice, de crizele economice și conflictele politice, dar, mai ales de risipa alimentară. Tinerii cercetători români au fost deja premiați, în cadrul Programului INOVALIMENT, pentru soluțiile inovatoare de valorificare a reziduurilor alimentare.
Lazăr Nina Nicoleta, cercetător Universitatea Dunărea de Jos: Subprodusul valorificat a fost coaja de vânătă. Compușii din aceasta au fost adăugați în diferite produse precum înghețată, biscuiți, sosuri pentru deserturi și așa mai departe
- Alimentaţia vegană şi vegetariană la copii. Specialiştii atrag atenţia asupra efectelor adverse
- Micșorarea stomacului, cea mai populară intervenție chirurgicală printre supraponderali. Ce împlică operația...
- Fără carne, ouă şi lapte. Cum arată vieţile copiilor crescuţi în stilul vegan din dorinţa părinţilor
Soluţii pentru alimentaţia viitorului
Un alt aspect semnalat de specialiștii români, în ceea ce privește transformarea sistemului agroalimentar, o reprezintă implicațiile asupra forței de muncă.
Nicoleta Stănciuc prodecan Facultatea de Știința si Ingineria Alimentelor: În sistemele agroalimentare activează circa un miliard de oameni, la nivel global. Este sectorul cu cea mai mare implicare a forței de muncă.
În mai puțin de-o lună, specialiștii se vor întâlni, din nou, la cea de-a treia ediție a Târgului Internațional de Invenții și Inovații în Domeniul Alimentar INOVALIMENT. Aceștia trebuie să vină cu soluții viabile pentru rezolvarea problemelor legate de alimentația modernă. Înscrierile se încheie pe 10 noiembrie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰