Video Alimentaţia vegană şi vegetariană la copii. Specialiştii atrag atenţia asupra efectelor adverse
Dietele de tip vegetarian sunt pe un trend ascendent chiar și în rândul copiilor şi adolescenţilor. Deși acest tip de alimentaţie vine cu beneficii clare, studiile arată că pot exista şi efecte adverse dacă practicanţii nu iau suplimente sau vitamine. Cu ocazia Zilei Vegetarienilor, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu, în parteneriat cu KiloStop Junior, a organizat o conferință pe această teamă, pentru a veni în sprijinul părinților ai căror copii au adoptat această dietă.
Studiile au arătat că nevoile nutriționale ale copiilor în creştere nu sunt acoperite în întregime doar printr-o alimentație vegană sau vegetariană.
Malgorzata Desmond, Doctor în Științele Nutriției: Erau cu trei centimetri mai mici în comparaţie cu copiii omnivori sănătoşi asemănători lor din punct de vedere socio-economic, al vârstei şi al sexului.
Cu toate acestea, dietele pe bază de plante aduc și beneficii pentru sănătatea copiilor.
Malgorzata Desmond, Doctor în Științele Nutriției: Am găsit beneficii clare cardio-metabolice la vegani. Aveau un procent redus de grăsime corporală, dar cu acelaşi nivel de masă musculară, un nivel mai bun al colesterolului.
Dr. Amalia Arhire, cofondator KiloStop Jr medic endocrinolog: Concluziile sesiunii au fost că dietele vegană și vegetariană sunt viitorul, că ele sunt foarte sănătoase, dacă sunt făcute sub supraveghere medicală, cu o evaluare înainte.
O altă concluzie a specialiștilor prezenți la dezbaterea online este aceea că, în ultima perioadă, a crescut interesul adolescenților față de dietele vegane sau vegetariene. Acest lucru creează o ușoară anxietate, în rândul familiilor care au o dietă tradițională.
Dr. Amalia Arhire, cofondator KiloStop Jr medic endocrinolog: O parte din părinţi sunt speriaţi de treaba aceasta şi atunci vin la nutriţionist, pentru că nu ştiu cum să-şi ajute copilul.
Conferința din cadrul programului INOVALIMENT a avut un rol educativ, în contextul în care tendințele în ceea ce privește alimentația viitorului includ o dietă preponderent bazată pe plante, pentru ca părinții să ia cele mai bune decizii, când vine vorba de alimentația copiilor.
Lacrămioara Frăsineanu, manager de proiect: Prin această conferinţă am vrut să oferim soluţii părinţilor, din partea specialiştilor, pentru o alimentaţie vegan vegetariană şi să conturăm alimentele şi alimentaţia viitorului.
Ieri a fost marcată, la nivel mondial, Ziua Vegetarienilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰