Antena Meniu Search
x

Video Micșorarea stomacului, cea mai populară intervenție chirurgicală printre supraponderali. Ce împlică operația și care sunt rezultatele ce pot fi obținute

Epidemia de obezitate face ravagii în întreaga lume. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că, aproape 60% dintre europeni sunt supraponderali sau obezi, iar o treime dintre copii suferă de greutate în exces. Pacienții au acum acces la tratamente chirurgicale minim invazive sigure, cu rezultate spectaculoase: nu doar că scăderea în greutate se vede de la o lună la alta, dar şi afecţiunile asociate obezităţii se ameliorează.

de Redactia Observator

la 29.08.2022, 14:56

Vezi și

Obezitatea vine cu multe probleme de sănătate – diabet, hipertensiune, dureri articulare şi poate determina chiar anumite tipuri de cancer. Iar tratarea ei poate reduce sau chiar înlătura complet afecţiunile asociate. Cei care apelează la operaţia de micşorare a stomacului, scapă atât de kilogramele în plus, cât şi de bolile care le afectează grav calitatea vieţii. Intervenţia este una sigură, iar recuperarea începe imediat.

 Bogdan Smeu, medic primar Chrurgie Generală: “Operaţia se face minim invaziv, tehnologia a progresat încât putem să facem acum prin nişte găuri care sunt milimetrice operația, sunt pacienţi la care aceste cicatrici nici nu se mai văd după câteva luni pentru că ele devin la culoarea tegumentului, este foarte uşor de ascuns. Recuperarea este uşoară, a doua zi pacienţii se plimbă la propriu prin spital. Scăzând această capacitate a stomacului scădem şi apetenţa, adică poftele, senzaţia de foame. Pacientul va mânca normal de la o lună de la operaţie, prima lună va fi necesară de protecţie cu un regim alimentar ca să nu apară complicaţiile postoperatorii.”

 Rezultatele sunt spectaculoase. Medicii spun că în primul an de după operație, pacientul poate să piardă până la 85% din surplusul de greutate. În plus, un avantaj extraordinar este remisia diabetului zaharat.

Pacienții care amână decizia, ajung la intervenție chirurgicală cu obezitate de gradul II

Pe acelaşi subiect

 Bogdan Smeu, medic primar Chrurgie Generală: “Pacienţi care vin cu glicemii de 200-300 pleacă a doua zi după operaţie cu glicemii normale pentru că deodată aportul alimentar este foarte mult redus după operaţie, sunt inhibaţi senzorii de pe stomac care cer alimente, pancreasul începe să facă faţă noii situaţii. E adevărat că majoritatea situaţiilor încep să facă, nu ştiu, 85% să aibă analizele deja normale dar majoriatea sunt cei care scapă complet de tratament, scapă de regimul alimentar, scapă de injecţie, scapă de medicamente administrată pe cale orală.”

 Sunt pacienţi care amână decizia şi ajung la operaţie cu o greutate ce se încadrează deja la obezitate gradul II. Specialiştii recomandă schimbarea stilului de viaţă pentru a nu ajunge în acel punct.

 Simona Filip, medic primar Chirurgie Generală: “În timpul liber, să încercăm să fim cât mai activi fizic, să facem cât mai mult sport şi să încercăm să ne schimbăm stilul alimentar, să încercăm să avem mese regulate, să ne ferim de alimentele de tip fast food, de tip hipercalorice, să încercăm să consumăm dulciuri ocazional, nu într-un regim zilnic, să evităm băuturile dulci carbogazoase şi consumul excesiv de alcool. Atunci când nu reuşim să controlăm obezitatea cu aceste măsuri conservative de schimbare a stilului de viaţă,când obezitatea ne afectează calitatea vieţii, este bine să ajungem la medic.”

 În medie, cei care îşi fac operaţia de micşorarea a stomacului slăbesc aproximativ jumătate din excesul ponderal în doar 3 luni de la intervenţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Sanatate » Micșorarea stomacului, cea mai populară intervenție chirurgicală printre supraponderali. Ce împlică operația și care sunt rezultatele ce pot fi obținute