Antena Meniu Search
x

1 decembrie, celebrat cu iahnie de fasole, la petrecerile de stradă

Românii au sărbătorit ziua lor, lângă cazanele cu iahnie de fasole. Mâncarea tradiţională de 1 Decembrie a fost preparată în mii de porţii, sub cerul liber, în toate oraşele din ţară.

de Redactia Observator

la 02.12.2019, 01:37

Vezi și

Românii au sărbătorit ziua lor, lângă cazanele cu iahnie de fasole. Mâncarea tradiţională de 1 Decembrie a fost preparată în mii de porţii, sub cerul liber, în toate oraşele din ţară. Fasolea gătită în cazarmele militare a fost cea mai gustoasă şi a concurat cu reţetele bucătarilor profesionişti. Dovadă, oamenii au aşteptat în cozi imense pentru a primi o porţie.

Să atragi pofticioşi în jurul cazanelor aburinde nu e atât de greu pe cât e să pregăteşti 6.300 de porţii de mâncare tradiţională. O ştiu cel mai bine bucătarii care au muncit trei zile, pentru ca românii înfriguraţi să aibă cu se să se încălzească, după parada din Bistriţa.  

Varza cu ciolan şi cârnaţi, iahnia şi berbecul la proţap au umplut oraşul cu arome irezistibile. După prânz, cozile erau deja uriaşe. 

Dacă la Bistriţa masa a fost asigurată de bucătari cu ştaif, în Oradea, iahnia de fasole adusă de la o cazarmă militară a fost senzaţia zilei.

Printre orădenii aşezaţi disciplinat la coadă şi-a făcut locul şi un pofticios venit din Iaşi.

400 de kilograme de ciolan afumat au dat gustul iahniei milităreşti. Să asigure mii de porţii de fasole n-a fost o sarcină uşoară nici pentru bucătăresele din Brăila. Au trudit o noapte întreagă pentru a-i bucura pe români de ziua lor.

La concurenţă cu iahnia au fost mititeii. În Oradea, bucătarii au pregătit pentru masa de Ziua Naţională 120 de kilograme de carne de mici. Au făcut însă unul singur. Lung de peste 215 metri.

Mititeii au fost preferaţi şi de românii stabiliţi în străinătate. De Ziua Naţională, restaurantele, dar şi magazinele cu profil românesc s-au umplut de clienţi care au vrut, măcar preţ de o masă festivă, să se simtă  din nou ca acasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » 1 decembrie, celebrat cu iahnie de fasole, la petrecerile de stradă