Video Decizia luată de Bogdan, după 20 de ani petrecuţi în Franţa: "Trebuie să alegi: să rămâi într-o ţară străină sau să te întorci în ţară, la pământul tău"
După ce au stat departe de prieteni şi familie, sute de tineri plecaţi la muncă în străinătate s-au întâlnit pe meleagurile natale pentru a petrece împreună. Întâlnirea a avut loc la Bârsana, unde au fost sărbătoriţi ca nişte adevăraţi fii ai satelor. Nu au lipsit horele, câtecele şi tradiţionala horincă de Maramureş. În semn de respect pentru valorile cu care au crescut, sărbătoriții au îmbrăcat costumele populare la fel ca localnicii rămași acasă.
Îmbrăcați în straie de sărbătoare, localnicii s-au unit pentru a participa împreună la parada portului popular. Printre ei și Bogdan, un tânăr de 34 de ani plecat de acasă pe când avea doar 14 ani. A urmat studiile în Franța, tot acolo şi-a găsit și primul loc de muncă, iar în urmă cu câteva luni s-a întors acasă definitiv.
Diaspora s-a reunit la Bârsana
"Deci nu este o decizie foarte grea, trebuie să alegi: să rămâi într-o ţară străină sau să te întorci în ţară la ai tăi, la pământul tău, la bunicii tăi", spune Bogdan. În Bârsana și-a întemeiat o familie, iar astăzi a venit împreună cu fiul său Gabriel pentru a-și reîntâlni prietenii plecați la muncă peste hotare.
De 20 de ani, Marinel locuiește în Belgia, dar în fiecare an în luna august îl găsim acasă, la Bârsana. "Aici avem sufletul, liniştea, tradiţiile şi căldură, iar originile noastre aici sunt. Vacanţele în Belgia sunt unele, în România sunt vacanţe cu adevărat", crede Marinel.
- "Acum pare că sunt baricadată, nu, nu vine niciun război". Soluțiile de criză găsite de bucureșteni ca să...
- Tradiţie unică de hramul Mănăstirii Hagigadar din Suceava. Ce li se întâmplă credincioşilor care urcă în...
- Obiectul vechi de 200 de ani, dat ca zestre de la o generaţie la alta, care nu încetează să uimească. "E de la...
10% din populaţie lucrează în străinătate
Aproximativ 10% din populația localităţii Bârsana este plecată la muncă în străinătate. Luna august este dedicată fiilor satului, care se întorc cu drag să sărbătorească alături de cei dragi. "Au plecat de-alungul anilor, dar noi trăim cu speranţa că se vor întoarce odată acasă şi atunci când se vor întoarce vor găsi bunăstarea pe care şi-o doresc", a declarat Teodor Ștefanca, primarul din Bârsana.
Portul popular, dar și frumusețea localnicilor a atras zeci de curioși. Printre ei și Mihaela, un fotograf din București venit la Bârsana pentru a surprinde autenticul Maramureșului. "Mi se pare extraordinar, mai ales că marea majoritate a sătenilor s-au îmbrăcat în portul popular şi păstrează tradiţia, o duc mai departe, se pregătesc pentru asta tot anul", spune Mihaela, fotograf.
"Frumos, foarte frumos. Oameni buni, oameni primitori", este de părere Jeni, turistă.
Potrivit unui studiu realizat recent de o agenție de turism online, românii din Diaspora au rezervat în perioada sărbătorii de Sfânta Maria 21,25% din zborurile totale rezervate pe platformă în aceasta lună.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰