Video "Acum pare că sunt baricadată, nu, nu vine niciun război". Soluțiile de criză găsite de bucureșteni ca să scape de dușurile cu apă rece
Bucureştenii reinventează apa caldă de nevoie. Aproape jumătate dintre cei cu apartamente branşate la regia de stat fac duşuri reci de două săptămâni. Ca să nu dea sute de lei pe gaze sau electricitate ca să încălzească apa, mulţi o pun în sticle la soare, pe pervaz.
Bucureștean: Soarele a răsărit, apa e la încălzit. Oameni buni, aceasta este ziua 15 fără apă caldă în Capitala României.
În 4 din 10 blocuri branşate la compania de termoficare nu curge apă caldă de la începutul lunii. Bucureştenii se adaptează şi umplu internetul cu idei de criză.
Soluțiile de criză găsite de bucureșteni ca să scape de dușurile cu apă rece
Bucureștean: Aici vă prezint două duşuri, unul dimineaţa, unul seara şi pentru a face baie pe cap. Undeva la 20, 25, 30 de litri de apă caldă pe zi.
- Bucureștenii rămân încă 9 zile fără apă caldă. Peste 5.000 de blocuri afectate de prelungirea termenului de...
- Mii de blocuri din București, fără apă caldă până pe 20 august. Termoenergetica nu a reușit să finalizeze...
- Aproape 5.000 de blocuri din Bucureşti nu au apă caldă. Cele mai multe probleme ar putea fi remediate săptămâna...
De când nu mai are apă caldă la robinet, această tânără din sectorul trei foloseşte soarele ca agent termic.
Bucureștean: Aşa se face baie. Mai întâi umplem sticlele şi ulterior le punem la soare. Acum pare că sunt baricadată, nu, nu vine niciun război. Este efectiv necesarul de apă caldă pentru mine într-o zi. Am norocul că am orientarea spre sud-vest, bate soarele şi îmi încălzeşte apa.
Reporter-Claudiu Creţu, directorul Termoenergetica: Cum vi se pare ideea aceasta?
- E o idee foarte bună dacă ne gândim că energia solară este regenerabilă.
Alţii au plătit sub o sută de lei şi au cumpărat duşuri de camping. Dar tot soarele încălzeşte apa. Alţii au investit în robinete electrice, dar asta aduce costuri mai mari.
Bucureștean: Nu costă foarte mult, între 300 şi ceva şi 500 de lei însă consumă un pic mai mult curent. Undeva între 3 şi 5 kW pe oră. E o variantă de avarie prin care reuşim să ne spălăm civilizat, fără oale încălzite pe aragaz şi cărate de la bucătărie la baie.
Sătui să tot improvizeze soluţii când se opreşte apa caldă, mulţi bucureşteni şi-au montat boiler în baie.
Bucureștean: Exact înainte să înceapă nebunia asta ne-am pus un boiler de 45 de litri. Doar boilerul a costat 1.700 lei plus țevile, toate accesorile de care a fost nevoie, probabil că încă 1.000 de lei.
Ion Ioneşti, preşedinte de bloc: Costă boilerul în sine care e în jur de 1.200 lei plus depinde meseriașul. Te costă și acolo în jur de 10 milioane manopera, plus materialele și alea vreo 500-600 lei. Deci în total până în 3.000 de lei. Încă 6-7 apartamente care și-au pus acum, de curând. A fost cred că cea mai grea vară fără apă caldă.
Bucureștean: Am pus centrală că altfel stăm pe frig și fără apă caldă. Am băgat și gaze și cu centrală, cu instalația la bloc am dat 10.000 de lei.
Reparaţiile care au lăsat fără apă caldă 40% din blocuri ar fi trebuit terminate pe 14 august, dar termenul s-a prelungit.
Claudiu Creţu, directorul Termoenergetica: Pot spune că 99,99%, adică toate premisele sunt ca pe 20 august să fie apă caldă.
Directorul companiei de termoficare speră să termine lucrările cu o zi mai repede. Oricum, îi sfătuieşte pe bucureşteni să aibă o soluţie de avarie - un boiler electric. Până şi el spune că are unu acasă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰