Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Defrisarile in Harghita, un obicei

In utimii 20 de ani furturile de padure au devenit un obicei in tara noastra. Nu fac exceptie nici padurile din Harghita, de la Vlahita. Doar ca acolo face exceptie modul in care hotii cauta solutiile

de Redactia Observator

la 09.05.2013 , 14:16

Dupa ce au terminat copacii de pe propriile terenuri, iar de la stat nu prea pot fura pentru ca sunt pazite, s-au hotarat sa nu fie de acord cu parcelele retrocedate si sa ceara altele, cu mai multi copaci.

Furturile ar fi pornit odata ca retrocedarea terenurilor. Atunci fiecare a furat din gradina vecinului sau mai exact de pe terenurile neimpartite, adica de la stat. Si atunci, insa, s-a gasit o solutie.

“Cu ocolul silvic suntem in contract si facem paza impreuna”, spune Gal Zakarias, propietar de padure. Asa ca hotii ar fi inceput sa-si goleasca propriile terenuri.

Vezi și

Iar pentru localnici apare inca o problema, oamenii care au golit terenurile de padure s-au hotarat ca de fapt nu sunt de acord.cu impartirea facuta cu ani in urma. “Hotii de padure nu sunt multumiti pentru ca nu mai au de unde sa fure”, a mai declarat Zakarias.

“Acum vor ori padurea ori unde am pus noi puietii. Noi suntem suparati pentru ca am bagat multi bani si munca”, a adaugat un al propietar de padure, Lorincz Imre.

Cei care vor sa schimbe locatia terenurilor spun ca se iau dupa titlurile de proprietate. Doar ca pe unele terenuri nu mai este padure si nici nu s-a plantat, deci necesita bani pentru repopulare cu puieti.

Proprietarii de paduri spun ca cei mai galagiosi sunt hotii care nu mai au nici un metru de padure, deci nu platesc nimic pentru intretinerea lor, dar de furat, vor sa fure. Tot ei lanseaza si zvonuri cum ca paza se va termina in curand si ca-si vor putea vedea linistiti de ale lor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Defrisarile in Harghita, un obicei