Deși a intrat în vigoare, legea falimentului personal nu poate fi aplicată! Ce condiții trebuie să respecte cei care cer scutirea de la plata ratelor sau facturilor
De la 1 ianuarie, orice român învins de datorii îşi poate declara falimentul personal. Adică poate cere să fie scutit de la plata ratelor şi facturilor.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
De la 1 ianuarie, orice român învins de datorii îşi poate declara falimentul personal. Adică poate cere în instanţă să fie scutit de la plata ratelor şi facturilor restante.
Însă cu câteva condiţii: să nu deţină bunuri şi să nu mai plece în vacanţă, să nu fumeze şi să nu cumpere alcool pentru cel puţin cinci ani.
Totuşi, legea nu poate fi încă aplicată. Lipsesc normele, dar şi specialiştii care să analizeze dosarele.
Oficial, îşi pot cere falimentul persoanele care au domiciliu în România de cel puţin 6 luni, nu au bunuri sau venituri, au depăşit vârsta de pensionare şi nu au cazier judiciar. Datoriile nu trebuie să depăşească valoarea a 15 salarii minime pe economie, adică 28.500 de lei în total.
Dacă instanţa decide ştergerea datoriilor, românii în faliment nu mai au voie, timp de cinci ani, să plece în vacanţe, să cumpere alcool sau tutun. Dar nimeni nu-i poate urmări.
LOC_1201_FALIMENTUL_PERSONAL
Surse din piaţă spun că abia la jumătatea acestui an se vor constitui aceste comisii, cu specialişti de la Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Legea le va aduce o gură de oxigen celor sufocaţi de datorii.
Legea falimentului personal a apărut în Statele Unite şi a devenit model şi pentru ţări din Europa, precum Spania, Franţa, sau Germania, în timp ce în România a intrat în vigoare de numai de 12 zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰