Antena Meniu Search
x

Dezastrul din spitale, profitul din farmacii. Pacienții își cumpără singuri tratamentele, deși serviciile medicale sunt gratuite

Privim la numărul de farmacii din jurul spitalelor şi aflăm ce se întâmplă cu pacienţii. Lângă un mare spital din Capitală, reporterii Observator au numărat şi zece farmacii. Sunt tot mai multe pentru că şi pacienţii care nu găsesc tratament în unităţile medicale sunt numeroşi. Asta deşi ar trebui să aibă parte de tratament gratuit.

Vezi și

Privim la numărul de farmacii din jurul spitalelor şi aflăm ce se întâmplă cu pacienţii. Lângă un mare spital din Capitală, reporterii Observator au numărat şi zece farmacii. Sunt tot mai multe pentru că şi pacienţii care nu găsesc tratament în unităţile medicale sunt numeroşi. Asta deşi ar trebui să aibă parte de tratament gratuit. Nu sunt fonduri, se plâng managerii unităţilor medicale. În timp ce oficialii de la Casa de Sănătate spun că sunt bani suficienţi. Dar depinde de cei care îi administrează. Reportaj filmat cu o cameră ascunsă.

"N-au avut spirt să dezinfecteze pe mamă, a avut o căpuşă după ureche şi și-a scos medicul parfumul din geantă şi a dezinfectat-o". O spune chiar una dintre angajatele unei farmacii. Povesteşte cum în fiecare zi vin pacienţi din mai multe spitale aflate în apropiere. Au o listă lungă de medicamente şi de materiale sanitare pe care nu le primesc în unităţile sanitare.

Conform prevederilor legale, în Capitală, o singură farmacie ar trebui să deservească 3 mii de locuitori. Iar în oraşele de provincie, 3.500. Şi totuşi, în goana după profit, legea devine doar un detaliu.

Pe o rază de un kilometru, în apropierea unui important spital din Capitală, am numărat 10 farmacii. Trei dintre acestea aşezate la doi paşi una de cealaltă. Conform legii, zece farmacii ar trebui să deservească nu mai puţin de 30 de mii de oameni.

În jurul spitalului Victor Babeş sunt nouă farmacii. Iar langa Bagdasar Arseni, şase. Sunt zone de interes, motiv pentru care multe dintre ele funcţionează non-stop.

Criza acută de medicamente din spitale este efectul unui managment defectuos, spun reprezentanţii Casei de Sănătate.

Asociaţiile de pacienţi susţin că aproape 90 la sută din bugetul unui spital ajunge la angajaţi, ale căror salarii au fost majorate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Dezastrul din spitale, profitul din farmacii. Pacienții își cumpără singuri tratamentele, deși serviciile medicale sunt gratuite