Antena Meniu Search
x

Video Diana are amiotrofie spinală și e prizonieră într-un scaun cu rotile, dar visează să ajungă medic ortoped. O putem ajuta

De 4 ani, Diana este prizonieră într-un scaun cu rotile. Asta nu o împiedică, totuşi, să viseze că va deveni medic ortoped - de mică şi-a dorit să ajute alţi copii. Avea doar doi ani când medicii i-au dat un diagnostic crunt: amiotrofie spinală. Tratament nu exista pe-atunci, aşa că medicii i-au recomandat suplimente alimentare. Boala a avansat, tratamentul i-a afectat copilului ficatul, iar poziţia nefirească din fotoliul rulant i-a strâmbat, în timp, coloana. De câţiva ani, medicina a găsit o soluţie pentru cei care suferă de amiotrofie spinală. Diana urmează tratamentul, iar rezultatele sunt foarte bune. Însă, ca să poată duce o viaţă normală, trebuie să treacă printr-o operaţie pe coloană. Iar intervenţia costă prea mult pentru părinţii Dianei. 

de Redactia Observator

la 16.10.2021, 14:59

Vezi și
  • Cei care vor să o ajute pe Diana, pot contribui la fondul de solidaritate al Campaniei "Vreau să ajut", donând prin SMS la numărul 8848, prin plată cu cardul, prin transfer bancar în conturile Fundației Mereu Aproape ori sunând la numerele fixe din rețeaua Telekom. Românii din străinătate pot ajuta prin donaţii online sau prin PayPal. 

Plăpândă, firavă și temătoare, Diana este o copilă de 15 ani care poartă în privire o suferință pe care puţini adulţi ar putea-o îndura. 

Iuliana Potlog, mama Dianei: A mers pe picioare până la vârsta de 9 ani, până la 11 ani a mers pe genunchi, apoi nu a mai putut deloc. I s-a strâmbat foarte tare coloana, nu a mai putut să mai meargă deloc.

De câţiva ani încoace, viaţa Dianei e o înșiruire de ore petrecute în spital, de discuții cu medici care nu dau mai niciodată cele mai bune vești și de dureri crunte, de care nu poate scăpa. 

Iuliana Potlog, mama Dianei: Dimineața când se trezește, o duc la baie. Ea doarme cu sora ei, o întoarce, dar eu trebuie să o duc la baie, eu o ridic, eu o îmbrac, eu o pieptăn, eu îi dau să se spele pe dinţi.

Tratamentele au fost multe și greoaie

La București, la sanatoriul de la Techirghiol, la Oradea. 

Iuliana Potlog, mama Dianei: Nu i se mai îndreaptă nici acesta, tendonul, nu i se mai îndreaptă tendonul. Noi am mai făcut operaţie la tendoane, la calcâi și între picioare, la Mangalia. De 11 ori am fost internate în spital anul acesta. 

Până la tratamentul Spinraza, nimic nu a avut efectul dorit. Acum, că evoluţia bolii a încetinit, Diana poate, în sfârşit, să îşi facă planuri de viitor.  

Reporter: Care e visul tău cel mai mare?

Diana PotlogSă merg. 

Reporter: Te doare ceva acum?

Diana PotlogAcum, nu. Câteodată mai am dureri de spate. 

Pentru alții, mersul este un lucru banal. Pentru Diana este un ţel pentru care merită să lupte

Reporter: Ţi-e teamă de operaţie?

Diana Potlog: Da, foarte mult. Când mă gândesc că o să fie bine, nu îmi mai e așa frică! Dar e un risc foarte mare. Știu că e o operație grea, și, da, mi-a spus şi doctorul că e un risc. 

Operația la coloană pe care Diana trebuie să o facă urgent durează mai bine de 10 ore. Este o intervenţie complicată, delicată și implică riscuri pe care fata le-a descoperit singură. 

Iuliana Potlog, mama Dianei: A intrat pe internet, a văzut că era până la vârsta de 20 de ani de trăit. Știa că tratamentul de acum prelungește viaţa. A văzut cum se face operația, cum se desface spatele, cum se bagă tijele, cum se pun șuruburile.

Diana este dependentă de un aparat cu care este nevoită să doarmă pentru ca plămânii ei să se dezvolte normal. Poate dormi doar pe spate, iar picioarele le ţine strânse, aproape de piept. Drumul până la școală este greu, dar s-a obișnuit și îi mulțumește lui Dumnezeu că are o soră.

Andreea Potlog, sora Dianei: Când plecăm la școală mami o urcă în microbuz, eu sunt sus o iau, o pun pe scaun, o dau singură jos, o duc în clasă și apoi se descurcă ea. 

Întâmplător sau nu, Diana și-a dorit dintotdeauna să devină ortoped

A fost ca o premoniţie pentru ce avea să devină viața ei. 

Diana Potlog: De când eram mică îmi doream să devin doctoriţă, mi-au plăcut biologia și chimia - m-am făcut înțeleasă din primele ore.

Stoica Elena, profesoara de chimie a Dianei: Să fie curajoasă, să se încreadă în Dumnezeu și să meargă cu inima deschisă că totul va fi bine. 

Reporter: Când era micuță, vă întreba?

Iuliana Potlog, mama Dianei: Da, foarte mult mă întreba, mami eu de ce nu pot sa merg, de ce nu pot sa fac ca ceilalți copii, de ce nu pot să merg la școală. Copiii o intrebau de ce e în căruț, ce are? Suferea foarte tare.

7.500 de euro costă operaţia care ar putea-o ajuta pe Diana să meargă din nou

Iuliana Potlog, mama Dianei: Nu vreau absolut nimic, decât să o văd în picioare. Atât! Nu vreau nimic, cum am trăit în sărăcie, trăiesc și de acum încolo, nu doresc altceva, decât să o văd bine!

Cei care vor să o ajute pe Diana, pot contribui la fondul de solidaritate al Campaniei "Vreau să ajut", donând prin SMS la numărul 8848, prin plată cu cardul, prin transfer bancar în conturile Fundației Mereu Aproape ori sunând la numerele fixe din rețeaua Telekom. Românii din străinătate pot ajuta prin donaţii online sau prin PayPal. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Diana are amiotrofie spinală și e prizonieră într-un scaun cu rotile, dar visează să ajungă medic ortoped. O putem ajuta