Antena Meniu Search
x

Din spatele gratiilor, un fost lider politic îşi plânge de milă: “Stau singur de cinci luni într-o celulă, nu pot beneficia de dreptul la muncă şi regim semideschis pentru că am măsura arestului preventiv”

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a cerut, vineri, Curţii de Apel Bucureşti să fie judecat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu privind refuzul aprobării construirii unui parc eolian, arătând că atât timp cât are măsura arestului preventiv, nu poate beneficia de dreptul la muncă sau la regim semideschis de executare a pedepsei pe care a primit-o într-un alt dosar.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a cerut, vineri, Curţii de Apel Bucureşti să fie judecat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu privind refuzul aprobării construirii unui parc eolian, arătând că atât timp cât are măsura arestului preventiv, nu poate beneficia de dreptul la muncă sau la regim semideschis de executare a pedepsei pe care a primit-o într-un alt dosar.

Nicuşor Constantinescu a spus că de cinci luni stă singur într-o celulă, nu poate câştigă zile prin muncă în penitenciar şi are dreptul să se plimbe doar o oră pe zi în curtea unităţii de detenţie.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au luat în discuţie, vineri, apelul din dosarul în care Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, în 27 iunie, la şase ani de închisoare.

Constantinescu a venit la instanţă îmbrăcat în costum şi sprijinindu-se în cârje. Avocata acestuia, Alina Bica, a susţinut la instanţa supremă, unde era judecată în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate acordate de ANRP, că trebuie să plece de la propriul proces ca să ajungă la o programare la spital, dar zece minute mai târziu era la Curtea de Apel Bucureşti pentru a-l reprezenta pe Nicuşor Constantinescu.

La începutul şedinţei de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, Alina Bica a cerut instanţei să sesizeze Curtea Constituţională cu o prevedere din Codul penal privind infracţiunea de abuz în serviciu. Au urmat o serie de dispute privind partea civilă din proces, societatea Romwind, care a fost reprezentată de avocatul Marian Turbatu, chiar administratorul firmei. Acesta a cerut să fie introdus în cauză Consiliul Judeţean Constanţa, ca parte responsabilă civilmente, având în vedere cheltuielile pe care el le-a făcut înainte de a cere de la Nicuşor Constantinescu autorizaţii de construire a parcului eolian din Constanţa.

Alina Bica a cerut instanţei să respingă această cerere, pe motiv că este introdusă târziu şi că acest lucru trebuia făcut la primele termene ale procesului, nu în faza de apel.

În replica, Marian Turbatu a susţinut că Nicuşor Constantinescu i-a emis autorizaţii de construire a parcului eolian în 2013, însă valabile pentru anul 2009.

Avocaţii fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa au susţinut că acesta a încercat să autorizeze investiţia, însă erau probleme cu terenurile şi Constantinescu a refuzat astfel să comită o ilegalitate. Aceştia au precizat că Nicuşor Constantinescu a fost dat în judecată de Consiliul Judeţean Constanţa, pentru a recupera amenzi în valoare de 1,5 milioane de lei pe care le-a plătit CJ pentru că fostul preşedinte al instituţiei a refuzat să emită autorizaţia.

Completul de judecată condus de Risantea Găgescu urmează să se pronunţe pe aceste cereri până la termenul următor, din 25 noiembrie.

În ultimul cuvânt în ceea ce priveşte măsurile preventive, Nicuşor Constantinescu a arată că vrea să fie judecat sub control judiciar în acest dosar, şi nu în arest preventiv, altfel fiind discriminat faţă de alţi deţinuţi.

“Cred că domnul procuror este dezinformat cu privire la ce se întâmplă în penitenciarele din România. Conform legii de executare a pedepsei, condamnatul închis nu poate beneficia de celelalte drepturi atâta timp cât un alt mandat de arestare le suspendă. Stau de cinci luni într-o celulă, cu o oră plimbare într-o curte. Nu este normal şi uman să nu am dreptul la alt regim. Un preot care a ucis şi care a stat cu mine a primit regim semideschis. Un criminal are acest drept şi eu, care am reprezentat sute de mii de cetăţeni, nu am acest drept. Vreau drept la muncă sau regim semideschis. Revocaţi măsură arestului preventiv în acest dosar”, a spus Nicuşor Constantinescu în faţa instanţei.

La finalul procesului, mama lui Nicuşor Constantinescu a cerut permisiunea gardienilor să o lase să vorbească cu acesta şi să-i dea un pachet, pentru că sâmbătă este ziua lui de naştere, însă nu i s-a permis.

În acest dosar, în 27 iunie, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Nicuşor Constantinescu la şase ani de închisoare cu executare, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa fiind obligat la plata a 3.000 de euro daune morale către Marian Turbatu şi 14.000 de euro pentru două firme ale acestuia.

Nicuşor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a împiedicat controale ale Curţii de Conturi şi a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul că nu a emis sau prelungit autorizaţii de construire a unor centrale eoliene în judeţul Constanţa când era preşedinte al Consiliului Judeţean.

"Totodată, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, constând în faptul că activitatea sa a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanţa din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale", potrivit anchetatorilor DNA.

Nicuşor Constantinescu execută, din 29 iunie, o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită după ce Curtea de Apel Constanţa l-a găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 - 2013.

Într-un alt dosar, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, în 29 iulie, de Curtea de Apel Bucureşti, la 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi plătit 30 de milioane de lei din bugetul CJ pentru plantarea de perdele forestiere şi pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi a fost contestată la instanţa supremă.

Tot pentru abuz în serviciu este judecat Nicuşor Constantinescu, de Tribunalul Constanţa, din vara anului trecut, pentru achiziţionarea şi întreţinerea elicopterului care ulterior s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia.

Nicuşor Constantinescu mai are un dosar la Tribunalul Constanţa, în care este acuzat alături de foşti angajaţi ai Consiliului Judeţean, pentru un prejudiciu de opt milioane de euro, privind plăţi nelegale din fonduri publice către asociaţii, fundaţii sau cluburi sportive.

Nicuşor Constantinescu este judecat şi în dosarul privind retrocedările ilegale de plaje din Constanţa, alături de mai mulţi angajaţi ai Primăriei municipiului, printre care fostul edil Radu Mazăre. Dosarul se judecă din noiembrie 2008 la Curtea de Apel Bucureşti şi a avut până în prezent aproape 100 de termene.

În 23 septembrie, procurorii DNA Constanţa l-au pus sub acuzare pe Nicuşor Constantinescu într-un nou dosar, tot pentru abuz în serviciu, anchetatorii susţinând că, în perioada 2007-2013, când era preşedinte al Consiliului Judeţean, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a făcut plăţi nelegale către o firmă pentru realizarea de lucrări de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa, fraudând bugetul local cu peste 11 milioane de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Din spatele gratiilor, un fost lider politic îşi plânge de milă: “Stau singur de cinci luni într-o celulă, nu pot beneficia de dreptul la muncă şi regim semideschis pentru că am măsura arestului preventiv”