Antena Meniu Search
x

Video "Dismorfia Snapchat" şi "faţa Instagram", fenomenele care umplu saloanele esteticienilor. Cum creează reţelele sociale dependenţa de a arăta perfect

Idealul feţei perfecte, fără pori, cu ochi mari şi buze pline a acaparat reţelele sociale şi afectează adolescentele din întreaga lume. În căutarea chipului perfect, tinerele folosesc filtrele predefinite din aplicaţii şi ajung să îşi dorească să arate în viaţa reală la fel ca în fotografiile prelucrate online. Iar esteticienii se confruntă cu un val de pacienţi care suferă de boli provocate de social media. 

de Ioana Matei

la 01.04.2022, 17:48

Vezi și

"Consumul în exces al filtrelor pe reţelele sociale dăunează grav sănătăţii." Ar trebui să fie mesajul de întâmpinare pe toate platformele care folosesc tehnologie de realitate augmentată pentru modificarea trăsăturilor feţei.    

Utilizator: Dau dependenţă.

Reporter: De ce?

Utilizator:  Probabil din cauza a tot ce vedem pe internet că toată lumea e perfectă şi vrem şi noi. 

Pe acelaşi subiect

Complexată de nasul ei, Alexia şi-a convins părinţii să îşi facă rinoplastie. Recunoaşte că presiunea perfecţiunii de pe reţelele sociale a contat în decizia ei. 

Alexia: Eu aveam nasul foarte strâmb înainte, nu mi-a plăcut de când eram mică, m-am hotărât să îl schimb. Ca să mă simt eu bine cu mine. Îmi place mai mult aşa. 

Apărute ca un element de divertisment, filtrele s-au transformat, în ultimii ani, într-o amăgire a unei generaţii întregi, care nu îşi mai acceptă imaginea din oglindă şi o percep distorsionat. Fenomenul a primit şi două nume oficiale: "dismorfia Snapchat" şi "faţa Instagram".    

Ioana Matei - reporter Observator: Ochi mai mari, buze pline, conturul feţei schimbat şi nasul în vânt.  O imagine total diferită decât cea reală şi cerinţele cu care vin tot mai multe paciente, în cabinetele esteticienilor. 

Ina Petrescu - medic chirurg plastician: De exemplu, o corecţie a dorsului nasului, a cocoaşei nasului, este uneori foarte riscantă să fie făcută cu acidul hialuronic.Se poate ajunge la orbire. 

Tinerii iau cu asalt saloanele esteticienilor

Mirajul perfecţiunii din social media provoacă tulburări obsesive, anxioase şi depresie, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor. 

Jeni Chiriac - psiholog: Mai sunt însoţite şi cu tulburări de alimentaţie. E important ca părinţii să rămână atenţi, prezenţi, implicaţi în viaţa copiilor. 

Cetăţeni:Trebuie să avem o limită cum folosim chestia asta. Să începem să fim şi cu filtre, şi naturale.

- Până la urmă, te vezi cu omul în realitate şi îţi dai seama că nu e aceeaşi persoană. 

Medicii spun că sunt şi situaţii în care intervenţiile estetice sunt necesare pentru a evita stigmatizarea tinerilor.  

Ina Petrescu - medic chirurg plastician: La băieţi, ginecomastia. Noi operăm copii de 6 ani, înainte să meargă la şcoală, pentru că ei vor fi permanent sub tirul bullying-ului colegilor. 

În 2020, în Statele Unite, 230 de mii de pacienţi minori au apelat la intervenţii estetice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » "Dismorfia Snapchat" şi "faţa Instagram", fenomenele care umplu saloanele esteticienilor. Cum creează reţelele sociale dependenţa de a arăta perfect