Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Donator de plasmă nevoit să scoată bani din buzunar, pentru a putea salva pacienți cu COVID-19

Donatorii salvează vieţi. pe banii lor! Un tânăr care s-a vindecat de coronavirus şi a vrut să doneze plasmă pentru bolnavii în stare gravă a povestit că a trebuit să scoată din buzunar 600 de lei.

de Redactia Observator

la 02.08.2020 , 22:36

  • Vindecat de SARS-CoV-2, un donator a fost nevoit să scoată bani din buzunar
  • Totul, pentru a-i putea ajuta pe alți pacienți bolnavi

A vrut să ajute pacienţii infectaţi cu noul coronavirus aflaţi în stare gravă, însă a plătit.

Este povestea unui tânăr din Dâmboviţa, vindecat de Covid-19, care nu a putut dona plasmă pentru că nu avea testele de Covid necesare pentru a face acest lucru. Spitalul în care a fost internat se apără şi spune că legea nu mai cere testarea celor vindecaţi. Singura opţiune pentru cei care vor să doneze rămâne astfel să vină cu bani de acasă.

George Rizea are 33 de ani şi lucrează ca muzician în Târgovişte. Tânărul se numără printre cei care au învins coronavirusul. A fost internat în spitalul judeţean Dâmboviţa şi, pentru că, înainte să se îmbolnăvească, obişnuia să doneze sânge, nici acum nu a stat pe gânduri. Imediat după externare, a început demersurile pentru a putea dona plasmă pacienţilor cu Covid-19 care sunt în stare gravă. Dar s-a lovit de un sistem care îl obligă să plătească ca să poată ajuta. Orice donator trebuie să prezinte la Centrul de Transfuzii două teste negative de Covid-19.

Vezi și

George Rizea, pacient vindecat: Am sunat la mai multe centre de transfuzii. Dar iată că ne-am lovit de partea aceasta administrativă în care ne-am lovit de cele două teste negative. Că din păcate fără acele două teste negative mă aflu în imposibilitatea de a dona.

Singura soluţie rămasă ar fi fost să meargă la un laborator privat şi să plătească cele două teste. Asta înseamnă aproximativ 600 de lei ca să poată salva alţi oameni. Conducerea spitalului din Dâmboviţa consideră situaţia normală.

Claudiu Dumitrescu, manager spital: Pacientul a fost internat, am verificat. Intraţi într-un amănunt care este de mare mare specificitate. Nu văd relevanţa acestui caz. Pacientul se testează dacă aşa se impune, într-adevăr, şi pe cheltuiala dumnealui.

Deşi tratamentul cu plasmă contra Covid-19 a dat rezultate şi în cele mai grave cazuri, prea puţini se gândesc să doneze.

De la începutul pandemiei în ţara noastră şi până acum doar aproximativ 130 de bucureşteni au ales sa doneze plasmă pentru a îi ajuta pe cei infectaţi să treacă mai uşor prin boală.

Unii nici măcar nu au auzit de procedura care poate salva vieţi.

Doina Goşa, Centrul de Transfuzii Bucureşti: Destul de greu găsim donatori. În primul rând pentru că avem din ce în ce mai puţini donatori pe care îi trimit spitalele, listele pentru ca mai apoi să îi contactăm. În momentul în care îi sunăm, o parte dintre ei nu sunt încă recuperaţi de la externarea din spital. Unii nu sunt eligibili pentru că au alte boli. O altă categorie de donatori nu doresc pur si simplu. Practic, din 20-30 de persoane pe care noi le contactăm cu telefonul, dacă găsim unul, doi, care doresc să vină să doneze plasmă.

Bolnavii vindecaţi de Coronavirus pot dona plasmă în centrele judeţene de transfuzii. Procedura durează puţin, iar donatorii primesc bonuri de masă şi gratuitate pentru transportul în comun.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri sociale » Donator de plasmă nevoit să scoată bani din buzunar, pentru a putea salva pacienți cu COVID-19