Antena Meniu Search
x

Cluj: Doua schelete imbratisate, descopetite in curtea unei manastiri

Doua schelete umane, vechi de peste 600 de ani, care au fost descoperite in Cluj Napoca, i-au lasat cu gura cascata pe arheologi. Ramasitele umane apartin unui barbat si unei femei care sunt ingropati impreuna, in acelasi siciriu, fata in fata, tinandu-se de mana

Vezi și

Oamenii lucreaza de ceva timp la restaurarea unei cladiri vechi din oras. In perioada medievala, zona respectiva apartinea unei manastiri. Este foarte probabil ca acolo sa fi fost si un cimitir. Cert este Romeo si Julieta le-au atras atentia arheologilor. “In mod cert putem sti, la aceasta ora, ca barbatul decedat din cauza unui accident a primit o lovitura in osul stern. Perechea a murit, probabil, foarte repede dupa barbat altfel nu s-ar explica de ce au fost pusi impreuna”, a declarat Adrian Rusu, cercetator la Institutul Arheologic Cluj.

Cu alte cuvinte, o poveste de dragoste care a continuat si dincolo de moarte. Daca tinem cont si de faptul ca, in epoca medievala, nu oricine isi permitea sa fie inmormantat in cimitirul unei manastiri, este clar, spun specialistii, ca vorbim despre o familie destul de instarita. "Suma pe care o puteau oferi mergea pana la 100 de cai, care cuprindea nu numai inhumarea, ci si dreptul de pomenire. Biserica taxa, pentru ca se faceau si cheltuieli reale, numai daca ne gandim la lumanari de ceara care se consumau pentru slujbe”, a mai explicat Rusu.

La doar cativa pasi de cele doua schelete imbratisate, au mai fost descoperite ramasitele unui barbat. Dar si cele ale unui copil. Micutul se pare ca a fost ingropat inainte de 1450. Iar cand s-a construit curtea interioara a manastirii, trupul lui a fost taiat de zidul fundatiei.

Dupa ce vor fi analizate in laborator, scheletele vor fi reinhumate in cripta manastirii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Cluj: Doua schelete imbratisate, descopetite in curtea unei manastiri